Pevkur toetab ajutise kontrolli jätkumist Schengeni sisepiiridel

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur
Siseminister Hanno Pevkur Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eile Amsterdamis Euroopa Liidu siseministrite kohtumisest osa võtnud siseminister Hanno Pevkur ütles täna Postimehele, et ta ei näe põhjust, miks ei võiks Schengeni viisaruumi sisepiiridel jätkuda rändekriisi tõttu taaskehtestatud piirikontrollid.

Mitu ELi riiki on kehtestanud rändekriisi tõttu ajutise piirikontrolli, mille kehtivusaeg lõpeb mais. Kuna blokk ei ole suutnud piirata migrantide tulva Lähis-Idast ja Aafrika riikidest, tunnistasid ühenduse siseministrid eilsel kohtumisel, et seni kestva kriisi tõttu võib osutuda vajalikuks pikendada ajutist piirkontrolli kuni kaheks aastaks.

Kuna Schengeni piirieeskirjade artikkel 26 järgi saab sisepiiril taaskehtestada piirikontrolli ainult kuni kuueks kuuks, siis ainuke võimalus on pikendada seda Euroopa Komisjoni nõusolekul kolm korda ehk maksimaalselt kaheks aastaks.

«Kui need riigid vajavad oma riigi kindlustamise tagamiseks täiendavat kontrolli piiripunktides, siis oleks mõistlik lubada seda teha,» hindas Pevkur, kelle sõnul piirdub kontroll Schengeni sisepiiridel kõigest maismaapiiril isikute tuvastamisega. «Neil on ikkagi põgus kontroll: üldjuhul ei ole seal ei tollikontrolli ega ka autode läbivaatust.»

Minister märkis, et võimalik otsus survestab igal juhul Kreekat karmistama kontrolli oma välispiiri üle, ja lisas, et Euroopa Komisjon peaks lähiajal avaldama Kreeka kohta Schengeni hindamise aruande. «Arvan, et selle (aruande – toim) sõnum paneb Kreekat oma tegevusi põhjalikult ümber vaatama, selleks et piir peaks.»

Pevkur rõhutas, et praeguses rändekriisis oleks olukord Euroopa piirivalveagentuuri Frontex missioonita hullem. «Tänu neile on seal olemas vähemalt mingigi kontroll ja ka arusaamine, mis toimub Kreekas.» Ta rääkis, et Frontex on võtnud enda peale ka ülesande saata migrante Kreeka piirilt tagasi. Viimaste arv võib ekspertide hinnangul soojade ilmade saabumisel uuesti suureneda.

Minister avaldas lootust, et lähikuude jooksul suudab Kreeka koostöös rahvusvaheliste partneritega nii palju ära teha, et hinnata kohe piiril, kas inimene vajab rahvusvahelist kaitset. «Kui ei, siis kohe välja saata.»

Praeguse seisuga on kehtestanud Schengeni sisepiiril ajutise piirikontrolli Taani, Prantsusmaa, Rootsi, Austria, Saksamaa ja ka ELi mittekuuluv, ent Schengeni viisatsooni liikmesriik Norra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles