Reimo Mets kooseluseadusest: peame selle korrektselt ära vormistama

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine plakatiga «Armastus on armastus» geiaktivistide demonstratsioonil Ateenas.
Naine plakatiga «Armastus on armastus» geiaktivistide demonstratsioonil Ateenas. Foto: SCANPIX

Seksuaalvähemuste Kaitse Ühingu juhatuse esimees Reimo Mets ütles täna ETV saates «Vabariigi kodanikud», et kuna kooseluseadus on vastu võetud, tuleks see ka korrektselt ära vormistada, et see jõuaks ka praktikasse. Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse esimees Varro Vooglaid rõhutas, et Eesti ei peaks kooseluseaduse puhul langetama otsuseid teiste riikide järgi.

«Kui täna räägime sellest, et meil on kooseluseadus ja see on riigikogu poolt vastu võetud, siis see on kehtiv seadus ja täna on meil küsimus selles, et selle seadusega on vaja edasi minna selles riigikogu koosseisus, et seadusest tulenevad rakendusaktid jõuaksid ka tegelikult praktikasse,» rääkis Reimo Mets.

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse esimees Varro Vooglaid on jätkuvalt seisukohal, et kooseluseadus tuleks tühistada. «Oleme tellinud EMOR-ilt uuringuid ja läbivalt on need näidanud, et kaks kolmandikku eesti rahvast on kooseluseadusele vastu,» ütles Vooglaid.

«Mees ja naine on vastastikku teineteist täiendavad ja sellest sünnib uus elu, see on ühiskonna ja kultuuri alus ja igasugune praktika, mis seda ei austa, pole inimloomusega kooskõlas,» lisas ta.

Metsa sõnul pole tegu demokraatliku riigi valitsemise korraga, kui vähemust allutatakse enamuse tahtele. «Peaksime toetama seda segmenti, kes on rõhutud,» ütles Mets.

Ta lisas, et inimesed, kes pole seni kapist välja pole tulnud, ei julgegi seda teha, sest ühiskonnas toimub viha külvamine ja inimesed kardavad oma töökohtade kaotust ja taga kiusamist. «See on hirmu tekitamine ja külvamine, millega tegeleb sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks,» ütles Mets.

Tema sõnul oleks kooseluseadus esimene märk sellest, et riik ütleb homoseksuaalidele, et ka nemad on osa ühiskonnast.

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse liikme Markus Järvi sõnul ei ole homoseksuaalid Eestis taga kiusatud. «Kui homoseksuaalid kapist välja tulevad, siis inimesed aplodeerivad,» ütles ta.

Vooglaid rõhutas, et kooseluseaduse puhul pole Eestil mõistlik käituda teiste riikide eeskuju. «See, mida teised riigid on teinud, pole oluline,» rõhutas Vooglaid. «Võimalik, et väga paljud riigid on teinud järjest rumalaid otsuseid, seda on varemgi nähtud.»

Eesti filmirežissöör, produtsent ja ettevõtja Peeter Rebane ütles, et tal on kummaline kuulata pealt vestlust, kus keegi ütleb, et homoseksuaalsed suhted lõhuvad peresuhteid ühiskonnas. «Kogu poleemika on natuke arusaamatu. Ma ei saa aru, mille üle me vaidleme,» ütles Rebane. «Seadus on vastu võetud, minu teada on kohustus see nüüd ellu viia. Kas elame banaanivabariigis või õigusriigis?» küsis ta.

Vooglaiu sõnul pole vähemusel õigust oma õigusi taga nõuda, sest demokraatia idee seisneb selles, et vähemus peab leppima sellega, kuidas enamus asjad korraldab.

«Vähemus nõuab samaväärseid, isegi grammike madalamaid õigusi,» ütles Mets.

«Koolidesse hiilib ideoloogia, mis hakkab väärastuma. Kui mu poeg tuleb koju ja räägib, et õpetati, et perekond võib moodustada kahest mehest, lähen pühaviha täis,» rääkis Vooglaid.

Metsa sõnul peaks Vooglaid oma väärtused üle vaatama. «Võiksid aru saada sellest, et lisaks sinule on siin ka teisi inimesi, kes tahavad ka õnnelikud olla,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles