Neljapaadi eesmärk – EMi kuldmedal!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä ning Allar Raja ei taha Ateena EMil hoolimata vähesest koostööst vähema kui kuldmedaliga leppida.
Jüri Jaanson, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä ning Allar Raja ei taha Ateena EMil hoolimata vähesest koostööst vähema kui kuldmedaliga leppida. Foto: Rein Kilk/Eesti Sõudeliit

«Isa ei taha, et keegi teda enne võistlust segaks. Ma püüan siin alati naeratada ja rõõmus olla, siis on tal ka parem tuju,» sõnas Jüri ja Tatjana Jaansoni vanem tütar Anita, kes tuli Ateena EMile isa medalijahti jälgima.


Ei, ega 42-aastane Jaanson sõida sugugi mitte ühepaadil. Nii nagu neli aastat tagasi samas võistluspaigas Ateena olümpia hõbemedalit võites. Koos Tõnu Endreksoni, Andrei Jämsä ja Allar Rajaga tuldi Jaansoni õnnepaika medalit välja õngitsema paarisaerulisel neljapaadil.


Kui vaid kaks nädalat kokkuharjutanud paat Schiniase sõudekanalil oma eelsõidu võitis, oli võistluste teadustaja sõnatu. «Ideaalne tehnika! Ideaalne tehnika!» hüüatas ta peaaegu iga minuti järel.


Tõepoolest, eestlaste edu oli veenev. Teiseks jäänud sakslasi edestasid nad peaaegu kahe sekundiga, kolmandaks jäeti horvaadid. Boonusena – päeva parim aeg. Ent vanameister Jaanson ei pildunud pärast sõitu kiidusõnu, vastas vaid tagasihoidlikult: «Algatuseks päris hea. Teenisime puhkuse ehk ikka ära.»


Raja sõnul liikus uuendatud koosseisus neljane juba esimeste treeningute järel kiiremini kui olümpial üheksanda koha saanud paatkond. Pole ka mingi ime – kõigil neljal on MM-medal taskus ning seljataga kogemus, mis lubab kõrgeid eesmärke seada. Ja seda nad ka teevad.


«Minule on siinne võistlus kindlasti olulisem kui Jürile ja Tõnule. Pekingis ei suutnud me neljasega end realiseerida. Siin on medaliisu suur ja eesmärgiks kuld,» avaldas Raja, kes peab harjutama ka uue, roolija rolliga.


Ka treener Tatjana Jaansoni sõnul tuldi Ateenasse, et võita kuldmedal. Vähemaga ei lepita. «Meeste üldettevalmistus on tugev. See on siiski olümpiaaasta,» arutles Tatjana Jaanson ja lisas murelikult: «Eks paistab, millise märgi on jätnud Jüri haigus. Aga kõik tulid siia oma parimat andma. Meie seis pole paha.»


Kui pärast Pekingi OMi teatas Endrekson, et soovib edaspidi aja maha võtta, siis Ateenas on ta sellegipoolest platsis. Alles pärast seda võib ta endale väikese puhkuse lubada.


«Juba enne OMi sai kokku lepitud, et tuleme EMile, üksnes koosseis oli lahtine. Siin polnud lihtsalt kuhugi enam taganeda. Kui me olümpiaks valmistuksime, siis ütleksime, et paat ei liigu veel hästi. Õnneks pole see olümpia,» avaldas Endrekson.


Jaanson lisas kõrvalt: «Keegi ei saa öelda, et nii, poisid, hakkame nüüd panema! Paatkond peab sulama tervikuks. Need, kes hoolikalt vaatasid, nägid, et minu ja Tõnu aerujälg oli peaaegu sama, teistel aga mitte. Reservi on meil veel küllaga. Aga eks me anname oma parima ja siis vaatame, mis me väärt oleme.»


Rahvusvahelise sõudeliidu koduleheküljel kindlaks favoriidiks hinnatud eestlased pääsesid eelsõidust otse finaali. Teisest eelsõidust lunastas otsepääsme finaali Ukraina paatkond.


Paar nädalat tagasi kolmekordseks veteranide maailmameistriks kroonitud Tatjana Jaansoni hinnangul on just nemad need, keda finaalis hoolikalt silmas tuleb pidada.


Ülejäänud kaheksa paatkonda peavad tegema kaasa ka poolfinaalides. Kuna tänaseks prognoositi Ateenas tugevat tormi ning vihmasadu, siis toodi algselt pühapäevale planeeritud finaalid laupäevale. Finaal algab Eesti aja järgi hommikul kell 9.57.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles