Riigikogus loodi kaks toetusrühma: üks Tartu maantee, teine mesilaste toetuseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu liikmed moodustasid eile kaks toetusrühma, neist ühe neljarajalise Tallinna-Tartu maantee ja teise mesilaste toetuseks.

Tallinna-Tartu maantee toetusrühma juhivad riigikogu pressiteenistuse teatel reformierakondlane Kristjan Kõljalg ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Aivar Kokk.

Rühmaga ühinesid eile ka reformierakondlased Igor Gräzin, Jüri Jaanson, Johannes Kert, Martin Kukk, Ants Laaneots, Lauri Luik, Madis Milling, Meelis Mälberg, Laine Randjärv, Andre Sepp, Anne Sulling, Aivar Sõerd ja Terje Trei, sotsiaaldemokraadid Ivari Padar, Urve Palo, Heljo Pikhof ja Tanel Talve, IRLi kuuluvad Maire Aunaste ja Kalle Muuli, Konservatiivse Rahvaerakonna saadik Henn Põlluaas ning keskerakondlane Tarmo Tamm.

Kõljala sõnul on rühma eesmärk toetada neljarajalise maantee ehituse jätkamist Koselt Tartuni. «Kuna Tallinna-Tartu maantee on lõiguti jäämas ajale ja liiklusele jalgu, siis võiksime võtta sihiks ehitada 2020. aastaks neljarajalise tee Mäoni,» ütles ta ja lisas, et kvaliteetsed ühendused loovad maapiirkondadele arenguvõimalusi.

Mesilaste toetusrühma esimeheks sai saadikute eilsel otsusel keskerakondlane Peeter Ernits ja aseesimeheks sotsiaaldemokraat Mark Soosaar. Ühendusse kuuluvad veel keskerakondlased Siret Kotka, Rein Ratas, Martin Repinski, Märt Sults ja Tarmo Tamm ning vabaerakondlane Monika Haukanõmm.

Ernits põhjendas toetusrühma loomist probleemidega, mis tulenevad mesilaste arvukuse langusest, ning tõi näiteks, et talvega sureb Eestis iga neljas mesilane. Tema sõnul on tegu väga kõrge näitajaga.

«Oleme omamoodi nõiaringis. Ühelt poolt näevad Euroopa direktiivid ette taastuvenergia kasutamise suurenemist, mis toob endaga kaasa pidevalt kasvava rapsipõldude pindala. Teisalt on meie tolmeldajaputukate arvukus langemas ja mesinike hinnangul võib siin oma osa olla erinevate taimekaitsevahendite kasutamisel,» ütles ta ning täpsustas, et põllumehed taolise hinnanguga siiski ei nõustu.

Ernitsa sõnul toob mesilaste arvukuse langus mesinikele kaasa otsest majanduslikku kahju. «Toetusrühmas vaatamegi seda kõike kompleksselt ja me ei soovi mitte ainult mesilaste arvukuse kasvu – mesilaste toetusrühm on mõeldud ka kimalaste ja teiste tolmeldajate toetuseks,» ütles Ernits.

Toetusrühmade kaudu on saadikutel võimalik tõmmata endale olulistele teemadele tähelepanu ning toetada ja kaitsta kitsamate eluvaldkondade huve, teatas riigikogu. Kokku tegutseb parlamendi praeguses, mullu kevadel valitud koosseisus 58 ühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles