Eelnõu muudab välisriigi sõjalaeva Eesti vetesse sisenemise korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Läänemerel toimunud sõjaväeõppustel.
Vene sõjalaev Läänemerel toimunud sõjaväeõppustel. Foto: SCANPIX

Valitsus arutab neljapäevasel istungil eelnõu, mis muudab välisriigi sõjalaevale Eesti territoriaal- või sisevetesse sisenemise loa ning välisriigi riiklikule õhusõidukile õhuruumi sisenemise loa andmise korda.

Riigikaitseseaduse kohaselt annab välisriigi sõjalaevale või riiklikule õhusõidukile Eesti territoriaalalale sisenemise loa kaitseminister või tema volitatud isik. Valitsus arutab neljapäevasel istungil eelnõu, mis muudab lubade väljastamine efektiivsemaks, ühtlustades laeva- ja lennulubade taotluse esitamise tähtaegu ning enne saabumist teavitamise aegu.

Samuti arvestab eelnõu Euroopa Liidu liikmesriikide vahelise kokkuleppega militaartranspordilennukite diplomaatiliste lubade kohta, mille järgi ei ole välisriigil enam kohustust teavitada politsei- ja piirivalveametit või kaitseministeeriumi kalendriaastaks antud loa alusel tavalendudest.

Samuti sätestatakse määrusega mitmekordse laevaloa andmise korda NATO alalise mereväe üksuse koosseisus olevatele sõjalaevadele, millega viiakse Eesti tegevused kooskõlla NATO-s kokku lepituga. Määrust ei kohaldata NATO liikmesriigi riiklikele õhusõidukile ja sõjalaevadele, kes osalevad Eesti õhuruumi ja territoriaal- ja sisevete puutumatuse tagamisel.

Eelnõu kehtestatakse 1. jaanuaril jõustunud riigikaitseseaduse alusel ning sellega ei kavandata põhimõttelisi muudatusi võrreldes seni kehtinud määrusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles