Tartu Ülikool taunib prügiajakirjades publitseerimist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikool taunib teadlaste artiklite publitseerimist nn prügiajakirjades ning kontrollib ise ETISesse andmeid sisestades ajakirjade tausta.

«Ülikooli suhtumine nn prügiajakirjades publitseerimise osas on ühemõtteliselt tauniv, seepärast kontrollib Tartu Ülikool ETISesse andmeid sisestades alati ETISe klassifikaatorist ajakirja andmeid ja regulaarset ilmumist, rahvusvahelist toimetuskolleegiumi ning ajakirja kodulehe olemasolu,» ütles Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm Postimehele.

Ta märkis, et ülikoolid üldjuhul ei sekku teadlaste valikutesse, kus ja milliseid teadusartikleid avaldada. «Tartu Ülikooli ja ETAGi jaoks on küsimus ennekõike avaldatud publikatsiooni hindamises, mis mõjutab omakorda teadlase karjäärivõimalusi. Meie teadus on väga konkurentsipõhine rahvusvahelises mastaabis, seetõttu on näiteks grandi saamiseks ainuvõimalik publikatsioonide olemasolu väga hinnatud ja mainekates teadusajakirjades. Seega nn kahtlastes väljaannetes publikatsioone avaldavad autorid ei ole ühelgi juhul konkurentsivõimelised, sh ei suuda nad konkureerida akadeemilise maailma kõrgetele ametikohtadele,» lausus Tartu Ülikooli rektor.

«Probleemi sisu tegelikult väheneb järjest rohkem Open Science poliitikale üle minnes, kus loeb teadustööle avatud juurdepääs ning kiire kasutamine teiste poolt. Siin pole vahet, kas publitseerida Bangladeshis, Eestis või ajakirjas Science, erandiks on mõistagi rahvusteadused. Loeb pigem peamine ehk palju artiklis sisaldunud teadust kasutatakse, st loetakse ja tsiteeritakse mujal maailmas.»

«Üldjuhul on tegemist tõsise enesepettusega, kui arvatakse, et nurgatagusesse ajakirja end sisse ostes saab enda teadustaset kasvatada. Ülikoolid, ETAG jt grantide jagajad ning hindajad pole nii naiivsed, et seda mitte märgata. Teadlaste karjääri sisuline hindamine on väga põhjalik, mille tingib rahvusvaheline tihe konkurents, eriti nn maailmaliigas, kus TÜ konkureerib kõrvuti suurte ja mainekate teadusülikoolidega,» kinnitas Kalm. 

Belgias on rida Flaami ülikoole kokku leppinud, et teadlast, kes publitseerib mustas nimekirjas olevas ajakirjas, ei kanta teaduse infosüsteemi. Postimees küsis ülikooli arvamust, kas Eestis võiks seesama süsteem olla. «Eestis ei halda ETISt ülikoolid ega saa piirata inimeste õigust ennast seal registreerida ja publikatsioone andmebaasi sisestada. Nagu öeldud, kontrollib Tartu Ülikool täpselt üle, et oma töötajate poolt sisestatud publikatsioonid oleks andmebaasis õigesti klassifitseeritud. Pigem olgu kõigi teadlaste publikatsioonid, nii head kui vähem head, kõigile avalikult näha ja loetavad. Pole kahtlust, et inimesi ametikohale valivatel, teadlasi-õppejõude atesteerivatel või uurimistoetusi määravatel komisjonidel on pädevust head teadust eristada sellest, mis pole teadus,» märkis Kalm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles