Armeenia ei kaalu Gruusia separatistide tunnustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia rahvuslipp.
Armeenia rahvuslipp. Foto: AP / Scanpix.

Armeenia peab võimatuks arutada Gruusia separatistlike piirkondade iseseisvuse tunnustamist enne lahenduse leidmist Mägi-Karabahhi probleemile, teatas reedel Armeenia suursaadik Valgevenes Oleg Jessajan.

«Teiste riikide iseseisvuse tunnustamine ilma Mägi-Karabahhi iseseisvuse tunnustamiseta on nonsens,» ütles saadik.

Diplomaat osutas, et Armeenia ei tunnustanud Mägi-Karabahhi iseseisvust, «vaatamata poliitiliste, õiguslike, moraalsete ja eetiliste, etniliste ja muude eelduste olemasolule».

«Mägi-Karabahhi Vabariigi iseseisvus kuulutati välja 1991. aasta 2. oktoobril täies vastavuses toona kehtinud Nõukogude Liidu põhiseaduse nõudmistega ja rahvusvahelise õiguse normidega,» väitis diplomaat.

«Seejärel viidi läbi üldrahvalik referendum, valiti kõrgeimad riigivõimuorganid - parlament, valitsus. 6. jaanuaril 1992. aastal, üle 16 aasta tagasi kuulutati välja Mägi-Karabahhi riiklik iseseisvus, ning nii toona kui praegu oli ja on Armeenial kõik vajalikud eeldused Mägi-Karabahhi iseseisvuse tunnustamiseks,» osutas ta.

«Armeenia ei teinud seda, võttes arvesse seda, et alanud oli Karabahhi konflikti õigusliku lahendamise rahvusvaheline protsess,» märkis diplomaat.

«Just neist kaalutlustest lähtudes ei tunnusta Armeenia Kosovo iseseisvust,» kinnitas Jessajan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles