10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 28. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Albaanlane: täna on minu jaoks ilus päev!

    Albaania perekonna naisliikmed täna Postimehe artiklit lugemas. Isa Almen oli sel hetkel tööl. Foto: Meelis Meibaum/Virumaa Teataja

    Politsei- ja piirivalveametiga kolm aastat kohtus käinud albaanlane Almen ütles täna siseminister Hanno Pevkuri ja peaminister Taavi Rõivase sõnavõttu kommenteerides, et täna on tema jaoks ilus päev.

    OLULIST

    Ühe perekonna õnnepäevast ja kuidas Postimees sellele kaasa aitas loe postimees.ee-st

  2. Riik muudab taas pensionisüsteemi

    Iga viie aasta tagant analüüsib riik, kas meie pensionisüsteem on rahanduslikult ja sotsiaalselt jätkusuutlik, ning nüüd on selle kohta taas valmimas värske raport. Lisaks lubas valitsus oma tegevusprogrammis kaaluda paindliku pensioniea juurutamist ning pensioni baasosa kiiremat tõstmist – seda ülesannet on ministeeriumid viimasel aastal nii huvirühmadega kohtudes kui ka Exceli tabeleid analüüsides täitnud.

    OLULIST

    • «Ka tööjõudu jääb järjest vähemaks – iga inimene on tööjõuturule oluline. Seetõttu on pensioniiga järjest seotud oodatava elueaga ja see on ka üks variant, mida teha Eestis.»

    • Valitsuse programm näeb ette, et kaaluma peaks ka pensioni baasosa kiiremat suurendamist, kuna praegu sõltub pensioni suurus järjest enam makstud maksust, kuid palgad on väga erinevad.

    Pensionisüsteemi ees ootavatest muudatustest loe postimees.ee-st

  3. Koalitsioonil ei ole kooseluseaduse rakendamiseks kokkuleppeid

    Kuna koalitsioonierakondade poliitikutel ei ole endiselt kokkuleppeid, mis võimaldaksid kooseluseaduse rakenduseelnõu täismahus vastu võtta, lükkas parlamendi õiguskomisjon täna taas edasi otsustamise selle üle, mis eelnõust saab.

    OLULIST

    • Õiguskomisjoni kuuluv Valdo Randpere ütles kella 13 ajal Postimehele, et «mõned komakohad on liikunud siia-sinna» ning enne pole kõik valmis, kui kõik on valmis saanud. Lõplike kokkulepete saavutamiseks käivad tema sõnul endiselt kõnelused.

    • Õiguskomisjon kogunes pärast riigikogu täiskogu istungit, kus arutati ligi neli tundi arvukate küsimuste tõttu majanduslike huvide deklareerimist puudutavat eelnõu. Valdavalt venitasid istungit just koalitsiooni kuuluvad riigikogu liikmed.

    Kooseluseadust ümbritsevast trallist loe postimees.ee-st

  4. Transferwise´i kahjum oli mullu käibest suurem

    TransferWise asutaja Taavet Hinrikus. Foto: Mihkel Maripuu

    Mulluses rahastusvoorus investorite poolt miljardile dollarile hinnatud  Transferwise´i käive oli eelmise aasta märtsis lõppenud finantsaastal 9,7 miljonit naela (12,7 miljonit eurot) ning kahjumiks 11,4 miljonit naela (14,9 miljonit eurot), kirjutab Business Insider.

    OLULIST

    • Võrreldes 2014. aastaga on eestlaste poolt asutatud idufirma käive viiekordistunud - toona oli vastav näitaja 1,9 miljonit naela.

    • Transferwise´i kõneisik ütles Business Insiderile, et tegu oli ootuspäraste numbritega ning ettevõte laieneb uutele turgudele, kus on kasutusel uued valuutad. Eelmisel aastal jõudis Transferwise lõpuks ka USA turule.

    Transferwise'i kasvuraskustest loe postimees.ee-st

  5. Kaks patsienti hukkusid haigla aknast välja kukkudes

    Pühapäeval kukkus Narva haigla kuuendalt korruselt alla naisterahvas. Foto: Liis Treimann

    Viimase kahe nädala jooksul on erinevatest haiglatest Postimehele teada olevalt alla hüpanud kaks inimest.

    OLULIST

    • «Naine kukkus kuuendalt korruselt,» sõnas Narva haigla juhataja Pille Letjuka. Seda, kas tegemist oli enesetapuga, ei saanud Letjuka kommenteerida, kuid lausus, et lihtsalt kogemata kukkumine ei ole võimalik. «Seal peab ikka ronima jah,» lausus Letjuka.

    • Nädal aega varem, 17. jaanuari õhtul, hüppas Lääne-Tallinna keskhaigla aknast välja eakas meesterahvas.

    Haiglaakendest välja kukkuvatest patsientidest loe postimees.ee-st

  6. Kohus mõistis neiu surnuks sõitnud roolijoodiku vangi

    Tartu maakohus mõistis auto roolis olnud Tarmo Haugi kolmeks aastaks vangi. Foto: Jürgen Puistaja / Kanal2

    Tartu maakohus mõistis täna kolmeks aastaks vangi mehe, kes sõitis mullu sügisel purjuspäi oma autoga teelt välja järve, põhjustades 17-aastase tüdruku surma.

    OLULIST

    • Kohus tunnistas Tarmo Haugi (25) täna kokkuleppemenetluses süüdi mootorsõiduki juhina ettevaatamatusest inimese surma põhjustamises ja auto juhtimises joobeseisundis ning mõistis talle kolmeaastase vangistuse, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

    • Kriminaalasja materjalidest selgub, et Haug viibis koos sõprade ja tuttavatega sünnipäevapeol, kus tarvitati alkoholi. 19. septembri varahommikul sõitis viieliikmeline seltskond peolt autoga ära.

    Roolijoodiku vangipanekust loe postimees.ee-st

  7. Spekulatsioon vene sotsiaalmeedias: Putin sai infarkti

    Vladimir Putin. Foto: Scanpix

    Venemaa sotsiaalmeedias hakkas 26. jaanuari õhtul levima uudis, et pealinna Moskva kuulus Punane väljak on politsei poolt suletud ja seal on näha Venemaa Julgeolekuteenistuse töötajaid.

    OLULIST

    • Punase väljaku lähedal olnute sõnul oli püstitatud metallaed, mille juures oli valves politsei. Küsimusele, et mis toimub vastati, et väljak ja Kremli ümbrus suleti tehnilistel põhjustel.

    • Aasta tagasi tekkis vene sotsiaalmeedias samasugune spekulatsioon Putini infarkti kohta, kui president kadus avalikkusest rohkem kui üheks nädalaks. Hiljem selgus, et ta oli lennanud Moskvakohal sõjaväehelikopteritega, kuid mis eesmärgil, ei ole teada.

    Putini ootamatust kadumisest loe postimees.ee-st

  8. Kultuuriministeeriumi esindajad palusid kirjanik Heljo Männilt vabandust

    Heljo Männi 85. sünnipäeva tähistamine Nõmme raamatukogus. Foto: Mihkel Maripuu

    Kultuuriministeeriumi esindajad kohtusid täna, 28. jaanuaril kirjanik Heljo Männiga, et paluda riiklike kultuuripreemiate kandidaatide ebatäpse nimekirja avaldamise pärast vabandust, sest kirjaniku nimi oli sellest eksituse tõttu välja jäänud. Riigipreemiate komisjon koguneb taas reedel, 29. jaanuaril.

    OLULIST

    • «Heljo Mänd kinnitas, et temale on selgitused arusaadavad ning ta mõistab, kuidas inimlik eksitus tekkis. Me vabandasime peatselt 90-aasta juubelisünnipäeva tähistava armastatud kirjaniku ees tekitatud segaduse pärast.»

    • Riiklike kultuuri elutöö- ja aastapreemiate laureaadid otsustab Vabariigi Valitsus ning preemiad antakse tänavu üle Eesti Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril Eesti Teaduste Akadeemia saalis Tallinnas.

    Riiklike kultuuripreemiate jagamisest loe postimees.ee-st

  9. Uhke nimekiri: Kelly Sildaruga konkureerib trobikond X-mängude medaliste

    Pargisõidu Sotši olümpiavõitja Dara Howell. Foto: Scanpix

    X-mängudel on naiste pargisõidus Kelly Sildarul seitse konkurenti, kellest üks on nimekam kui teine. Kui Sildaru osaleb X-mängudel esmakordselt, siis tema konkurentidel on oluliselt rohkem kogemusi.

    OLULIST

    • Sildaru konkurentidest on Aspenis X-mängudel võidutsenud 23-aastane rootslanna Emma Dahlström (2015) ja 20-aastane norralanna Tiril Sjåstad Christiansen (2013).

    • Kõige nimekam konkurent jäi tänavustest X-mängudest viimasel hetkel aga eemale, kui selgus, et 27-aastane kanadalanna Kaya Turski ei saa sel korral osaleda.

    X-mängudest loe postimees.ee-st

  10. Fotod koju sumpavast Narva-Jõesuu kassist jõudsid välismeediasse

    Narva-Jõesuu lumekass.

    Välismeedias avaldati pildiseeria Narva-Jõesuus elavast kassist, kes paksu lund trotsides sumpab oma kodu poole.

    OLULIST

    • Fotod kõrvuni lumes müttavast kassist on tehtud kuriili bobtail Kurily koduaias, kus ta rajas endale teed kasvuhoone ja maja vahel.

    • Kurily omanik Dmitri Müllümäki märkis, et kuna kuriili bobtailid on pärit Venemaalt, siis pole lumi nende jaoks probleem, vahendab Caters News Agency.

    Vaata veel pilte lumes sumpavast kassist postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles