Prokuratuur toetab tuttavat granaadiga mõrvata üritanud mehe ennetähtaegset vabastamist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Tartu maakohus arutas täna ebaõnnestunud palgamõrva eest vangi pandud Vladimir Lunkini ennetähtaegset vabastamist. Prokuratuur toetab mehe vabastamist, kuna «tema puhul on uute kuritegude toimepanemise tõenäosus väga väike».

Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Ene Uljanova kohtule esitatud seisukoha järgi toetab prokuratuur Lunkini ennetähtaegset vabastamist. Prokurör on seisukohal, et Lunkinil pole välja kujunenud kuritegelikku käitumist ning tema puhul on uute kuritegude toimepanemise tõenäosus väga väike, kinnitas Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Postimehele.

Kui Lunkin vabastatakse ennetähtaegselt, siis kehtib tema suhtes käitumiskontroll, lisaks peab ta täitma vangla poolt määratud lisakohustusi.

Kitsaskohaks näeb prokurör Lunkini suhtlusringkonda, kuid kuna isiku suhtes kehtivad kontrollnõuded, võiks ta siiski prokuröri hinnangul ennetähtaegselt vanglast vabaneda.

Tartu maakohus teeb kohtumääruse Lunkini ennetähtaegse vabastamise kohta 11. veebruariks.

Süüdistuse järgi andis Reino Agone oma tuttavale Vladimir Lukinile granaadi ja 20 000 krooni, et viimane mõrvaks Reino Agone ekspruudi isa Sergei, keda Lukin varasemalt tundis.

Lunkin tunnistas kohtus, et teda palkas tema tuttavale Sergeile granaati viskama viimase tütre hüljatud peig, kes andis talle lisaks rahale ka granaadi.

2009. aasta 4. detsembri õhtul kella 17.30 ajal kärgatas Tallinnas Mustamäel Vilde tee 56 asuva kortermaja trepikojas tugev plahvatus. Laiali paiskunud klaasikildudest sai vigastada koridoris viibinud Sergei, kes pääses granaadiplahvatusest vaid õnneliku juhuse läbi suuremate vigastusteta.

Plahvatuse tagajärjel purunesid Vilde tee neljanda trepikoja kaks pakettakent ja välisvalgustuse lambikuppel. Lisaks said kannatada trepikoja välisuks, välisukse kõrval olevad seinad ning korterelamu puitlaudisest fassaad.

Juhtunut uurima asunud kaitsepolitseinikud tuvastasid, et koridoris plahvatas F-1 tüüpi granaat ning peagi selgus, et rünnak oli suunatud vigastada saanud mehe vastu. Kuna Sergei jõudis enne plahvatust granaadi viskajat näha ning tundis temas ära oma vana tuttava Vladimir Lunkini, polnud politseinikel kahtlustatava tabamisega raskusi ja mees peeti kinni juba kuriteopäeva õhtul.

2010. aasta oktoobris mõistis Harju maakohus Lukini süüdi lõhkekeha omamises, plahvatuse tekitamises ning mõrvakatses ja karistas teda üheksa-aastase vangistusega. Ühtlasi mõistis kohus Lukinilt sundrahaks välja 10 875 krooni, kaitsjatasu hüvitamiseks 1260 krooni ning ekspertiisikulude katteks 44 929 krooni. Kuriteo toimepanemise eest saadud 20 000 krooni otsustas kohus Lukinilt konfiskeerida.

Reino Agone. Foto: Peeter Langovits
Reino Agone. Foto: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits / Postimees

Palgamõrva tellija Reino Agone tabamiseni jõuti 2010. aasta novembri lõpus. 2012. aasta septembris mõistis Harju maakohus mehe ligi 11 aastaks vangi.

2013. aasta juunis jättis riigikohus jõusse oma endise pruudi isa palgamõrva tellimises ja veel mitmes teises kuriteos süüdistatud Reino Agone süüdimõistmise ja talle mõistetud ligi 11-aastase vangistuse. Karistuse jättis muutmata ka Tallinna ringkonnakohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles