Tsahkna: turmtule alla sattumine tähendab, et IRList sõltub palju

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna märkis täna õhtul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et viimastel päevadel on loodud pooltõdede kaudu ekslik mulje, justkui oleks erakond teinud kannapöörde, sõlminud kokkuleppe ja hakanud toetama kooseluseadust, samas andis ta mõista, et mõistlike lahenduste leidmisel võivad fraktsiooni liikmed seadust siiski toetada.

«See, et oleme sattunud turmtule alla, tähendab, et meist sõltub palju. Peame vastu pidama!» kirjutas Tsahkna.

Tema sõnul on viimastel päevadel olnud meedias ohtralt arutelusid kooseluseaduse rakendusaktide ümber ja kohati on «pooltõdedega loodud kuvand, et IRL on teinud kannapöörde, sõlminud kokkuleppe ja hakanud toetama kooseluseadust». Tema sõnul ei ole see nii.

«Meil on eestseisuse otsus, kus ütleme selgelt välja, et me kooseluseadust sellisel kujul ei toeta ja meie riigikogu liikmete hääletus on vaba. Me ei ole võtnud enda ülesandeks kõiki vahendeid kasutades kooseluseaduse vastu seista. Meie ei ole seda algatanud ja meie ei vastuta ka kooseluseaduse vastuvõtmise eest,» kirjutas ta.

Tsahkna selgitas, et kuna seaduse algatajatel ei ole vajalikku 51 häält riigikogus koos, siis on pöördutud ka IRLi poole. Tema sõnul on erakonna poliitikud olnud avatud ning öelnud, mis on fraktsiooni liikmetele põhimõttelised probleemid, mille tõttu kooseluseadust ei toetata.

«Oma Isamaa 2.0 kõnes ütlesin välja, et abielu peab jääma mehe ja naise vaheliseks ühenduseks. Isad peavad jääma isadeks ja emad emadeks. Ka vähemustele tuleb tagada nende õiguste kaitse. Arvan, et see on tervemõistuslik seisukoht,» kirjutas ta.

Tsahkna sõnul tegid IRLi riigikogu saadikud teistele poliitilistele jõududele ettepaneku algatada Eesti põhiseaduse muutmine, et sätesta, et abielu on mehe ja naise vaheline ühendus. Tema sõnul on see ettepanek, mille tegi põhiseaduse juriidilise ekspertiisi komisjon juba 1997. aastal. «Leidsime, et ajal, kui kooseluseadus on juba jõustunud ja küsimused on õhus, on õige aeg selle teemaga edasi minna,» märkis ta.

Tsahkna sõnul on erakonna saadikud pidanud riigikogus läbirääkimisi, et saada põhiseaduse algatusele piisavat toetust: muudatuse algatamiseks on vaja 21, praeguses koosseisus vastuvõtmiseks aga vähemalt 51 riigikogu liikme häält. Seega on meie eesmärgiks leida 51 riigikogu liiget, kes selle seaduse algatab, et see ka toetuse saaks, kirjutas ta.

Teine teema on tema sõnul olnud lapsendamisõiguse väljavõtmine kooseluseadusest, mida seaduse algatajad olid viimaks nõus ka tegema.

«Pomm plahvatas selle peale, kui meie fraktsioon ei olnud valmis tänasel õiguskomisjoni koosolekul kooseluseaduse rakendussätteid toetama. Saime süüdistuste osaliseks, et meie pärast jääb kooselu rakendamine järgmisel töönädalal menetlusest välja,» märkis ta.

Tsahkna kordas, et IRLi fraktsiooni liikmed on oma otsustes vabad. Kui leitakse mõistlikud lahendused, siis nad ka otsustavad vastavalt, kinnitas ta.

«Eks meid süüdistatakse kõikides maailma pattudes. Kooseluseadus ei ole aga olnud meie poolt algatatud teema. See, et me soovime kaitsta oma väärtusi, mis on tervemõistuslikud, ning otsime ka lahendusi, on meie loomuses. Hoiame pead püsti ja tegutseme edasi,» kirjutas Tsahkna erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles