Ruhnu palus toidu saamiseks abi politseilt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Kurvits
Kindral Kurvits Foto: Martin Ilustrumm

Ruhnu vallavanem pöördus politsei- ja piirivalveameti (PPA) poole, kuna katkenud laeva- ja lennuühendus ei võimaldanud saart toiduga varustada.

Kuna saare toiduvarude täiendamine oli muutunud hädavajalikuks, palus vallavanem politsei abi, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Piirkonnapolitseinik Žanna Kreštšenko poole pöördus abipalvega vallavanem Jaan Urvet, kelle sõnul on väga halbade ilmaolude tõttu juba 21. jaanuarist katkenud lennu- ja laevaühendus Ruhnuga. Viimaste prognooside kohaselt ei pruugi lennuühendus saarega taastuda enne 1. veebruari.

Eile hommikul laeti Roomassaare sadamas politsei- ja piirivalveameti laevale L-101 Kindral Kurvits vajaminevad toiduained ja laev alustas teekonda meie lõunapoolseima saare suunas, kus elab 60 inimest.

«Värsket kaupa liigubki meil ainult kaks korda nädalas, aga praktiliselt viimane kaubareis oli möödunud nädala neljapäeval. Me ei teadnud siis, et niisugune katkestus tuleb ja teatud kaupa ei ole võimalik varuga tellida. Ma kujutan ette, et kui Kuressaares Selverit nädal aega ei varustata, mis siis juhtub – ilmselt kaos,» rääkis Ruhnu vallavanem Jaan Urvet Meie Maale.

Nädalake hakkamasaamist ei ole vallavanema sõnul probleem, kuid olukord läks hirmutavamaks kolmapäeval. Eile kella kahe paiku jõudis PPA laev toiduvarudega Ruhnu.

«Nii inimesed kui poed pöördusid minu poole ja minu kui vallavanema otsene kohustus on ikkagi tagada elementaarsed tingimused. Loomulikult, kuivaineid ja konserve ju on, aga me ei tea, kui kaua see olukord kestab. Meile öeldi, et täna (eile – toim) on hea võimalus, aga kogu aeg kisub tormisemaks. Meil tekkis hirm, et äkki ei saa laevaga abi enne tulevat nädalat. Siis tekib juba kahenädalane paus. Me ennetasime seda olukorda,» tõdes Urvet.

Tema sõnul on igal aastal vähemalt ühel korral tulnud PPA-lt abi paluda. Samuti on võimatu ette näha, mida veel võib vaja minna. Näiteks seekord läks vaja kahte akut ja mootorsaage.

Eile sõitis siiski Ruhnu vahet ka lennuk ja mõni saare elanik pidas vallavanema käitumist ülearu aktiivseks.

«Nüüd on meil kaks portsu kaupa. Ma ei tea, kellele me need nüüd müüme. See on natukene jama. Aga kes ei ole asjaga kursis, teevad selliseid asju,» rääkis Vitali Gerne Ruhnu poe müüja Linda.

Müüja tõdes, et puudu oli piimast ja leivast. Et saarel on ka lehmi, ei pidanud ta piimaprobleemi kuigivõrd suureks ja leiba saab tema sõnul samuti ise küpsetada. «Kõik ülejäänu on olemas. Olukord puhuti suuremaks muidugi, kui asi väärt oli,» arvas müüja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles