Kaht ristiusku läinud afgaani ähvardab surmanuhtlus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurör Din Mohammad Quraishi.
Prokurör Din Mohammad Quraishi. Foto: SCANPIX

Afganistanis ähvardab surmanuhtlus kaht kohalikku, keda süüdistatakse ristiusku minemises, teatas täna kohalik prokuratuur.


Kabuli lääneosa eest vastutava prokuröri Din Mohammad Quraishi sõnul ootavad kohtuprotsessi 45-aastane Musa Sayed ja 50-aastane Ahmad Shah. «Neid süüdistatakse teise usku minemises, mis on vastavalt islamiseadusele kuritegu,» teatas Quraishi uudistevõrk AFP-le. «Kui see leiab kinnistust, ootab neid surmanuhtlus või eluaegne vangistus.»

Quraishi sõnul on Rahvusvahelise Punase Risti Komitee töötajast Sayed juba üles tunnistanud ning Shahi vastu on tõendeid.

Infot Sayedi arreteerimise kohta kinnitas ka Punase Risti pressiesindaja Kabulis, Bijan Frederic Farnoudi. Kõneisiku teatel on Sayed töötanud nende organisatsiooni hüvanguks 1995. aastast.

Farnoudi sõnul on Punase Risti esindajad külastanud vastavalt oma mandaadile kolleegi ka vanglas. «Nende visiitide käigus on Rahvusvaheline Punase Risti Komitee kohtunud härra Musa Sayediga mitu korda ning kavatseb teda külastada ka tulevikus,» lisas ta.

Sayed ja Shah vahistati tänavu kevadsuvel, mõned päevad pärast seda, kui kohalik telekanal näitas videot farsi keeles kristlikke palveid lugevatest meestest ning nende ristimisest Kabulis asuvas majas.

Afganistani valitsus alustas seepeale uurimist ning peatas kahe selles riigis tegutseva kristliku abiorganisatsiooni – Norra Kirikuabi ja ja USA Church World Service’i – tegevuse. Nimelt väitis eelmainitud telesaade, et need organisatsioonid tegelevad kristlusse pööramisega, mis on Afganistani Islamivabariigis keelatud.

Saade põhjustas ka mitme Afganistani parlamendiliikme pahameelepuhangu. Üks Herati provintsi saadik kutsus koguni üles tirima ristiusku läinud mehi nende kodudest välja ja avalikult hukkama.

Pärast äärmusislamistliku Talibani kukutamist Afganistanis vastu võetud uus põhiseadus keelab jätkuvalt islamiusu mõne muu religiooni vastu vahetamise. Karistuseks sellise teo eest on ette nähtud surmanuhtlus. Täide seda karistust siiski Afganistani lähiajaloos viidud pole.

Teadaolevalt viimane juhtum, kus afgaan hakkas kristlaseks ja selle eest vangi pandi, leidis aset 2006. aastal. Abdul Rahmani nimelist meest ähvardas toona samuti surmanuhtlus, kuid lääneriikide ja inimõiguslaste survel lasti ta vabaks ning Itaalia andis talle varjupaika.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles