Wikileaks: Iraan hankis Põhja-Korealt kaugmaarakette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea raketid sõjaväeparaadil oktoobris Pyongyangis.
Põhja-Korea raketid sõjaväeparaadil oktoobris Pyongyangis. Foto: SCANPIX

USA luureteenistused usuvad, et Iraan on hankinud Põhja-Korealt rakette, mis on võimelised Euroopat tabama, selgub Wikileaksi avaldatud dokumentidest.

The Guardiani sõnul ilmneb eile avaldatud salaraportitest, et USA diplomaadid on avaldanud survet Hiinale, et see blokeeriks raketiosade tarneid Põhja-Koreast Iraani. Väidetavalt on Pekingi lennujaama raketidetailide transportimiseks kasutatud 11 korda, vahendas AFP.

New York Times tsiteeris 24. veebruari telegrammi, milles öeldakse, et USA luure hinnangul on Iraan Põhja-Korealt omandanud 19 kõrgtehnoloogilist raketti, mis põhinevad Vene konstruktsioonil. Tegu on Venemaa R-27 rakettide parandatud versiooniga, mida Teheran üritab edasi arendada.

USA valitsuse palvel nõustus New York Times telegrammi täielikku teksti mitte avaldama. Ajalehe teatel on Põhja-Korea versioon ehk BM-25 võimeline kandma tuumalõhkepead ja raketi laskeulatus on 3000 kilomeetrit.

«Kui Iraanist tulistada, tabaksid lõhkepead teoreetiliselt Lääne-Euroopat, teiste seas Berliini. Kui tulistada loode suunas, jõuaksid lõhkepead Moskvani,» kirjutas New York Times viitega teistele telegrammidele.

Analüütikute sõnul pole aga leidnud kinnitust, kas Põhja-Koreal on olemas tehnoloogia, et oma tuumarelvi raketi lõhkepea sisse mahutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles