Venemaa valib raketikatsetuseks tuumaallveelaeva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Foto: Wikimedia

Venemaa kavandab järjekordset raketikatsetust ballistilise raketiga Bulava ning riigi tuumaallveelaevastik valib selleks sobivat allveelaeva.

Milliselt tuumaallveelaevalt tuumalõhkepeaga varustatav rakett sihtmärgi poole teele saadetakse selgub 10. detsembriks, kinnitas RIA Novostile programmiga lähedalt seotud allikas. Millal raketikatsetus Valgel merel läbi viiakse pole aga teada, kuid ilmselt toimub see detsembri teises pooles.

«Üsna tõenäoliselt tulistatakse Bulava rakett välja Borei-klassi tuumaallveelaevalt Juri Dolgoruki, mis katseteks valmistub. Lõplik otsus tehakse detsembri kümne esimese päeva jooksul,» kinnitas anonüümseks jääda soovinud allikas.

NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat raketti on katsetatud korduvalt, kuid neist paljud on ebaõnnestunud. Mitteametlike andmete kohaselt on läbi viidud 14 katsetust, neist kaheksa on täielikult või osaliselt õnnestunud.

Raketikatsetused algasid juba 2004. aasta juunis, esialgse kava järgi oleks pidanud rakett mereväe relvastusse jõudma 2007. aastal. Nüüd loodetakse rakett relvastusse võtta 2011. aastal.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett on loodud Topol-M raketi põhjal ja seda võib varustada kuni kümne tuumalõhkepeadega. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles