USA võttis Eestiga wiki-lekke eel ennetavalt ühendust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval. Foto: Toomas Huik

USA saatkond võttis Eesti välisministeeriumiga ennetavalt ühendust, et siluda Wikileaksi värske paljastusega kaasneda võivat kahju, rääkis Postimees.ee'le ministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind.

Kuidas suhtub Eesti sellesse, et Wikileaks lekitab USA saatkondade tundlikku kirjavahetust, sealhulgas Eestit puudutavat?

On kahetsusväärne, et USA diplomaatiline kirjavahetus, mis on konfidentsiaalne ja ametialane, on avalikustatud. Teatud piirkondades ja teatud juhtudel võivad seetõttu ohtu sattuda inimelud.

Kas USA briifis ka Eestit ennetavalt seoses Wikileaksi järjekordse lekkega, samuti nagu teavitati mitmeid teisi riike? Milles see briifimine seisnes?

Jah, Ameerika Ühendriikide saatkonna esindajad informeerisid välisministeeriumi.

Mida kavatseb Eesti seekordsest lekkest õppida? Kuidas kavatseme nt selle valguses oma telegrammide jms saatmise korda muuta? Kui peaks samalaadne paljastus tehtama näiteks Eesti Moskva saatkonna ja ministeeriumi suhtluses, siis kas sealt võiks leida samalaadset informatsiooni ja keelekasutust?

Eesti välisministeerium ei pea mõistlikuks sel teemal spekuleerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles