Riigikohus saatis Pärnu naistearsti süüasja maakohtusse uueks arutamiseks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Margus Ansu

Riigikohus saatis eilse otsusega esimese astme kohtusse uueks arutamiseks Pärnu naistearsti Carmen Heinväli kriminaalasja, milles naist süüdistatakse sünnitusabi osutamata jätmise tõttu emale ja lapsele raskete tervisekahjustuste tekitamises.

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis oma eilses otsuses, et Heinvälja kriminaalasja menetlemisel on toimunud mitmeid olulisi rikkumisi, mistõttu on talle süüks pandava kuriteo faktilised asjaolud nõuetekohaselt tuvastamata.

Riigikohus märkis, et esimese ja teise astme kohus olid Heinvälja süüküsimuse otsustamisel kasutanud tõendina kohtuarstliku komisjoniekspertiisi akti, mis sisaldas küll ekspertide arvamust, kuid selles puudusid nii uuringutulemuste hindamise andmed kui ka eksperdiarvamuse põhjendus.

Need andmed on aga kriminaalmenetlusseadustiku kohaselt kohustuslikud ning seetõttu luges riigikohus puuduliku ekspertiisiakti kohtukõlbmatuks.

Kriminaalkolleegium viitas oma eilses otsuses ka varasemale riigikohtu praktikale, mis näeb ette, et nõutavad andmed tuleb ekspertiisiaktis kohustuslikult kajastada põhjusel, et nende
pinnalt on menetlejal ja kohtumenetluse pooltel võimalus veenduda eksperdiarvamuse
põhjendatuses ning jälgida arvamuse jõudmise käiku. Ekspertiisiakti vastavus esitatud nõuetele tagab kohtu hinnangul ühtlasi ka süüdistatava kaitseõiguse, kuna vaid nende täitmine tagab eksperdiarvamuse põhjendatuse kontrolli.

Kuna meditsiinialase ekspertiisi vajadus oli antud asja tõendamiseks ilmne, luges riigikohus antud asja lahendamise ilma kõlbliku eksperdiarvamuseta kriminaalmenetlusõiguse oluliseks rikkumiseks.

Naistearst Carmen Heinvälja süüdistatakse selles, et ta jättis Pärnu haigla naiste ja laste kliinikus valvearstina tööl olles õigeaegselt osutamata sünnitusabi, mistõttu tekkisid nii emal kui lapsel rasked tervisekahjustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles