Eesti toetab Sudaani lapsi ligi miljoni krooniga

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani laps vett joomas
Sudaani laps vett joomas Foto: AFP/SCANPIX

Eesti annab UNICEF-ile Lõuna-Sudaani rahutustes kannatavate tsiviilelanike ja eriti laste olukorra leevendamiseks 900 000 krooni.

ÜRO hinnangul on Sudaan endiselt maailma üks suurimaid humanitaarkatastroofi piirkondi. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Sudaanis aastaid kestva sisekonflikti tulemusena elu kaotanud või kodudest lahkuma pidanud miljonid inimesed ning UNICEF püüab aidata enam kui kahte miljonit hädasolijat.

ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide hinnangul võib Sudaani olukord muutuda seoses järgmisel aastal 9. jaanuaril toimuva iseseisvusreferendumiga veelgi ebastabiilsemaks ning sealsed humanitaarvajadused võivad kasvada hüppeliselt.

Paeti sõnul on sajad tuhanded Lõuna-Sudaani pagulased hakanud viimase aasta jooksul valitsuse üleskutsel kodudesse tagasi pöörduma ning läheneva Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi valguses võib see arv veelgi suureneda. Paljudes Sudaani regioonides - eriti Lõuna-Sudaanis ja riigi lääneosas Darfuris - on sisekonfliktist ja ka rasketest loodustingimustest põhjustatud humanitaarabivajadused ministri sõnul väga suured.

ÜRO humanitaarasjade ülemvoliniku hinnangul kulub Lõuna-Sudaanis erakorralisteks tegevusteks 19,1 miljonit eurot , Sudaanis kokku 28,8 miljonit eurot. Kõige suurem on tema sõnul vajadus toiduabi ja joogivee järele. ÜRO andmeil vajab toiduabi 4,3 miljonit inimest, mis on ligi pool Lõuna-Sudaani elanikkonnast.

Eesti on toetanud humanitaarolukorra parandamist Sudaanis alates 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles