LETA: Wikileaks avaldas USA Riia saatkonna kirjutise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taamal USA saatkond Riias.
Taamal USA saatkond Riias. Foto: SCANPIX

Veebisait Wikileaks on avaldanud esimesed USA saatkonnast Riias saadetud diplomaatilised dokumendid ning need puudutavad 2008. aasta sõda Venemaa ja Gruusia vahel, edastab LETA.

Telegrammides analüüsitakse, kuidas lätlased ja venelased konflikti suhtuvad, kohalik meedia arenguid kajastab ja riigiesindajad sõja puhkemisele reageerivad.

Juhitakse tähelepanu, et NATO ja ELi vastumeelsus kasutada Venemaa vastu jõudu tekitab küsimusi, kas liikmesus nendes organisatsioonides on julgeolekugarantii. Mainitakse ka kõrge taseme ametiisikute muret selle üle, kas lääneriigid on valmis rinda pistma võimu taastanud Venemaaga.

Allikate sõnul helistas Vene suursaadik Aleksandr Vešnjakov kohe pärast sõja puhkemist tollasele transpordiministrile Ainars Šlesersile ja endisele peaministrile Andris Škelele, et selgitada neile Venemaa seisukohta. Telegrammis öeldakse, et kõned kahele Läti kolmest oligarhist ei olnud juhuslikud – nii tahtis Venemaa saada toetust oma ärihuvidele.

Valimisliidu Hea Läti Eest konsultant Arno Pjatkins selgitas LETA teatel, et Škele sõnul pole ta kunagi Vešnjakoviga telefoni teel suhelnud. Škele juhitud Rahvaerakonna positsioon Gruusia küsimuses olevat sõja ajal olnud täiesti selge, mida tõestas tollase välisministri, rahvaerakondlase Maris Riekstinši jõuline positsioon, mida hindas ka Gruusia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles