Interpol kuulutas Wikileaksi asutaja Assange'i tagaotsitavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange Rootsis.
Julian Assange Rootsis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline kriminaalpolitseiorganisatsioon Interpol on määranud Wikileaksi asutaja Julian Assange’i oma enim tagaotsitavate inimeste nimekirja.

Tagaotsitavaks muutus Assange süüdistuste tõttu Rootsis. Nimelt kahtlustatakse austraallast Rootsis augustikuus toime pandud seksuaalkuritegudes, vahendab CNN.

Stockholmi kriminaalkohus väljastas kahe nädala eest Assange’i rahvusvahelise arreteerimisvolituse. Rootsi palus Interpolil väljastada ka nn punane teade pärast seda, kui kohtunik kiitis heaks mehe vahistamiskäsu.

Interpoli teade pole rahvusvaheline vahistamisvolitus, vaid soovitus ja palve, mis saadetakse 188 liikmesriiki selleks, et aidata riigi politseijõududel tuvastada tagaotsitavaid.

Kuna Rootsi kohus andis käsu 39-aastane Assange arreteerida, võivad Rootsi võimud igal pool maailmas Assange’i kinni pidada.

«Taust on see, et me peame ta üle kuulama uurimisel ja meil pole olnud võimalik teda tabada küsimuste esitamiseks,» avaldas Rootsi peaprokurör Marianne Ny.

Assange’i süüdistatakse ühes vägistamisjuhtumis ja ühes seksuaalses ahistamises 17. augustil Enköpingis ning kahes seksuaalses ahistamises 13.-18. augustil Stockholmis.

Kui Assange süüdi mõistetakse, ootab teda vähemalt kahe aasta pikkune vanglakaristus.

Assange’i advokaadi teatel tulenevad seksuaalkuriteo süüdistused tema kliendi intiimsuhetest kahe naisega, mis polnud mingil juhul pealesunnitud.

«Alles pärast seda, kui naised said teada teineteise suhetest härra Assange’iga, esitasid nad süüdistused,» sõnas advokaat Mark Stephens.

Advokaat lisas, et Assange pole saanud Rootsi võimudelt mitte ühtegi kirjalikku teadet seoses kohtuasjaga. Stephensi sõnul saavad nad infot peamiselt meedia kaudu.

«See on selge vastutöötamine Euroopa konventsiooni kuuendale artiklile, mis teatab, et iga süüdistatu peab olema informeeritud kohe keeles, millest ta aru saab ja üksikasjalikult süüdistuste sisu teatades,» teatas Stephens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles