Justiitsministeerium lubaks traktorit põllul juhiloata roolida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor heinapalle viimas.
Traktor heinapalle viimas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Justiitsministeeriumi hinnangul on uues liiklusseaduses kohti, mille mõttekust tasuks enne selle vastu võtmist veel kaaluda.

Uue liiklusseaduse täiendusega plaanitakse muu hulgas  karistada selle eest, kui lapsed ja teised juhtimisõiguseta isikud eramaal või mujal avalikule liiklusele mitte mõeldud kohas tsiklil või mõnel muul mootorsõidukil sõitmist harjutavad.

Justiitsministeerium tõi oma majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile saadetud arvamuses välja, et karistades näiteks alaealist juhiloata sõitmise eest (nt juhtis põllutöid tehes traktorit), toob see kaasa selle, et ta karistatuse (üks aasta väärteo eest mõistetud või määratud rahatrahvi või aresti täitmisest) aja jooksul ei saa võimalust endale juhiluba taotleda.

«Oleme arvamusel, et eelnõus väljapakutud muudatus hakkab avaldama olulist mõju regionaalarengule,» kirjutati seletuses. «Kui karistame alaealisi selle eest, et nad juhivad põllutöid tehes traktorit juhiloata, pärsib riik sellega juba väga oluliselt alaealiste tööindu. Ajaks, mil alaealised jõuavad ikka, mil on õigus taotleda juhiluba, ei pruugi nad olla enam huvitatud maatööst ja seega on neid väga keeruline tuua maaelu juurde tagasi.»

Samuti toonitati, et muudatuste kohaselt laieneb liiklusseaduse täitmise kohustus ka isikute kinnistutele, kus kasutatakse oma mootorsõidukeid nagu näiteks traktorit.

Justiitsministeeriumi hinnangul tuleks enne sellise normi kehtestamist veelkord kaaluda selle vajalikkust ja põhjendatust. Nii soovib justiitsministeerium rohkem andmeid, millised on selle muudatuse mõjud võimaliku karistatud isikute kasvu osas, kas muudatus tähendab ka politsei töökoormuse kasvu jne.

«Ka on selliselt kuriteona määratletava tegevuse laiendamine silmnähtavas vastuolus siseministeeriumi käesoleval aastal korduvalt väljendatud hoiakuga, et tuleb vältida ülekriminaliseerimist,» toonitati seletuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles