Laar: haldusreformi ei saa teha vabatahtlikult

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

On illusioon arvata, et haldusreformi saab teha vabatahtlikult - oleme seda 10 aastat proovinud ja see ei toimi, leiab riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Mart Laar.

Laar märkis tänasel foorumil «Uue kümnendi väljakutsed – inimvara, haridus ja regionaalareng. Eesti ja Euroopa vaade», et haldusreform on kindlasti üks Eesti prioriteetidest.

«Haldusreform tuleb teha riiklikult. Ainult poliitikutel on võimalik otsustada, et see ükskord ära tehtaks,» nentis Laar. Tema hinnangul ei suudeta tänases seisus regionaalset arengut tagada ning praeguse omavalitsuste korraldusega kaotatakse miljardeid.

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liige Peeter Kreitzberg tõi esile, et Eesti arengut takistab võistluslikkus. Tema sõnul võistlevad omavalitsused näiteks selle eest, et neil oleks parem gümnaasium, kuid selline võistlemine on raha raiskamine. «Sisetakistus on haldussüsteemis, mis raiskab raha ja takistab kvaliteeditõusu,» osutas Kreitzberg.

Funktsioonide ülevaatamine

Reformierakonna liige ja riigikogu aseesimees Keit Pentus tõdes, et kulude kokkuhoidu valdade liitmisel on keeruline prognoosida. Ta toonitas, et rääkida tuleks omavalitsuste funktsioonide ülevaatamisest, mitte valdade piiride nihutamisest. «Mina ise ja Reformierakond on sel arvamusel, et jõuga piiride kangutamise asemel tuleb üle vaadata funktsioonid. On väiksemaid omavalitsusi, kelle funktsioonid ongi erinevad suurte omavalitsuste omadest,» märkis Pentus.

Ka riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Evelyn Sepp toonitas vajadust korrastada regionaalarengut ja läbi viia haldusreform.

Täna toimus Eesti Koostöö Kogu ja Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse poolt ellu kutsutud  foorum «Uue kümnendi väljakutsed – inimvara, haridus ja regionaalareng. Eesti ja Euroopa vaade». Paneelil «Inimvara ja haridus – Eesti arenguperspektiiv» osalesid Erkki Bahovski Euroopa Komisjoni Eesti esindusest ning riigikogu liikmed Evelyn Sepp, Mart Laar, Peeter Kreitzberg, Keit Pentus ja Toomas Trapido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles