Pakistani tabas üle aastate veriseim terrorirünnak

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani politseinikud kannavad plahvatuse ohvrit. Taustal leegitseb Marriotti hotell.
Pakistani politseinikud kannavad plahvatuse ohvrit. Taustal leegitseb Marriotti hotell. Foto: AFP / Scanpix

Kuni 60 elu viinud rünnak Islamabadi hotelli vastu oli löök Pakistani vastvalitud juhile, kes just esines nii terroriste kui selle vastu võitlejaid tauniva kõnega.


Laupäevase rünnaku korraldas enesetapjast terrorist, kes rammis lõhkeainet täis veoautoga südalinna ärikvartalis asuva Marriotti hotelli raudväravaid. Arvatavalt ligi tonni jagu trotüüli võimsusega põrgumasin tekitas hoonele tugevaid purustusi ning tulekahju. Plahvatuse tagajärjel varises sisse näiteks hotelli vastuvõtusaali lagi.



BBC teatas eileõhtuse seisuga 54 hukkunust ning 270 vigastatust. Samas võib ohvrite arv suureneda pärast varemete põhjalikku läbiotsimist päästetöötajate poolt, teatasid võimud.



Tegu on välismaalaste, diplomaatide ja kohaliku eliidi seas populaarse hotelliga, mis asub valitsushoonete vahetus läheduses. Hukkunute seas on näiteks Tšehhi suursaadik, üks Vietnami ja mitu USA ja Saksa kodanikku, lisaks oli kadunud üks taanlane. Kannatada saanute seas on neli britti ning lisaks Saudi Araabia, Maroko, Afganistani ja USA kodanikke. Enamik hukkunuid on siiski pakistanlased.



Uudisteagentuurid teatasid, et pealtnägijate kinnitusel oli tegu ülivõimsa plahvatusega. Hotelli lähedale pargitud kümned sõiduautod hävisid täielikult. Sadade ümberkaudsete majade klaasid on purunenud.



BBC teatel ei saanud päästeteenistused vahetult pärast terroriakti ligi hotelli ülemistele korrustele, kus olid lõksus paljud kannatanud. Samal ajal tõmmati rusude alt välja veriseid surnukehi, hotellitöötajad ja külastajad varjusid purunevate aknaklaaside eest. Kohalik politsei hoiatas, et hotellihoone võib saadud purustuste tõttu lausa kokku variseda.



Vastutust isegi pidevalt ohtlikumaks muutuvas Pakistanis ajaloo veriseimaks nimetatud terrorirünnaku eest pole siiani keegi endale võtnud, kuid enamik asjatundjatest seostavad seda riigi kirdeosas võimutseva Talibani liikumisega, millel võib olla ka Al-Qaedaga sidemeid.



«Terrorism on Pakistani vähkkasvaja... Ma luban, et pühendume sellele, et meie kodumaa kasvajast puhastada. Ning nende elajate kuritööd ei vähenda meie otsustavust selle eesmärgi täideviimisel,» sõnas telepöördumises Pakistani president Asif Ali Zardari.



Mõned tunnid enne terrorirünnakut esines värskelt ametisse valitud Zardari kõnega parlamendi liikmete ees: ta mõistis hukka nii riigi kirdeosas ellu viidavad terrorirünnakud kui ka terrori vastu võitlejate rünnakud riigi territooriumil. Viimased on peamiselt USA sõjaväe operatsioonid.



Pakistani kirdeosas tegutsevad nii Talibani kui ka Al-Qaedaga seotud võitlejad, kes on korraldanud arvukalt terrorirünnakuid Afganistani ja Pakistani piiril.



Teiste seas mõistis laupäevase terrorirünnaku teravalt hukka ka USA riigipea George W. Bush, kelle sõnutsi oli tegu meeldetuletusega kõigile neile, kes seisavad Pakistani ja USA kõrval võitluses vägivaldse ekstremismi vastu. «Ühendriigid aitavad Pakistanil seista sellele ohule vastu ning tuua kurjategijad kohtu ette.»



Pakistani valitsuse julgeolekunõunik Rehman Malik teatas, et terrorismivastane võitlus ei lõpe, kuni viimane terrorist elus on. «Turvaline Pakistan ning turvaline Afganistan on kogu maailma julgeoleku huvides ning kerget elu ei saa nad [terroristid] teps mitte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles