Contador kirjutas end ajalukku

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Hispaania Vuelta velotuuri võitnud Alberto Contador tõusis suurmeeste sekka.
Tänavuse Hispaania Vuelta velotuuri võitnud Alberto Contador tõusis suurmeeste sekka. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania jalgrattur Alberto Contador võitis 63. Vuelta velotuuri ning tõusis sellega nende viie mehe sekka, kes on karjääri jooksul triumfeerinud kõigil kolmel suurvõistlusel.


«Ma tunnen, nagu oleks meeletult suur raskus õlgadelt langenud,» tunnistas Contador. «Paljud pidasid mind juba veebruarist alates Vuelta võitjaks ning see pani suure pinge alla.»

Contador liitus klubiga, kuhu kuulusid varem sellised legendid nagu prantslased Jacques Anquet ja Bernard Hinault, itaallane Felice Gimondi ning belglane Eddy Merckx – kõik nad on võitnud kolm suurt kolmenädalast velotuuri Giro d`Italia, Tour de France ning Hispaania Vuelta.

25-aastasel Contadoril kulus vägiteoga hakkama saamiseks 14 kuud, millega ta tõusis ainurekordi omanikuks. Tour de France`il triumfeeris ta mullu juulis ning seeria lõpetas eile. Varasem rekord oli Hinault` käes, kellel tuli sama saavutuse tarvis vaeva näha 26 kuud.

«Kui aus olla, siis ega ma praegu ei oska veel päris hästi mõista, millega hakkama sain,» tunnistas Contador. «Mõne aja möödudes jõuab see mulle ilmselt rohkem kohale. Siis saan oma saavutust täiel rinnal nautida.»

Kuna hispaanlase parimad ratturiaastad peaksid vanuse poolest veel ees olema, siis hispaanlasest eeldatakse, et temast saab läbi aegade üks paremaid sadulamehi.
«Kuigi minu saavutus on imeline, ei tõuse mu nina sellepärast püsti,» märkis Contador. «Mu perekond ja lähedased oskavad mu jalad maa peal hoida.»

Contador, kes võitis mullu ka Tour de France`i, ei saanud sel aastal oma tiitlit kaitsta, kuna korraldajad ei lasknud tema dopingukahtlusega meeskonda Astanat
Prantsusmaale. Samas võitis ta sel aastal lisaks Vueltale Itaalia velotuuri Giro d`Italia. Contador tegi Vueltal sotid selgeks 13. eraldistardiga etapil Alto de l’Angliru ning suurendas eduseisu ka järgmisel päeval, mägisel Feuntes de Ivierno etapil.

Viimasel, 21. etapil, mis sõideti Hispaania pealinna Madridi tänavatel, sai Contador 50. koha. Kokkuvõttes läbis võitja tuuri 80 tunni, 40 minuti ja 23 sekundiga ning edestas teiseks tulnud ameeriklast ühe minuti ja ühe sekundiga.

----------------------------------------------------

Paljud katkestasid tuuri

Vaid neli 19 osalenud meeskonnast, kes tänavust Hispaania velotuuri alustasid, lõpetasid tuuri täiskoosseisus ehk kõigi üheksa ratturiga.

Caisse d’Epargne, Xacobeo-Galicia, Ag2r-i ja Astana meeskondade kõik sportlased suutsid raske mägise velotuuri lõpetada.

Neli meeskonda, Silence-Lotto, Euskaltel, Andalucía ning CSC lõpetasid 21. etapist koosnenud velotuuri vaid ühe ratturi puudumisel.

Kõigist 19 klubist kõige nigelamalt esinesid Quick Step ning Gerolsteiner, kes kaotasid kolme nädala jooksul koguni viis meest – esimene neist kandis suuremaid kadusid viimastel etappidel. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles