Kutseharidust hakatakse hindama sarnaselt kõrgharidusega

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Valitsus kiitis täna heaks haridus- ja teadusministeeriumi esitatud eelnõu, mille kohaselt muutub kutseõppeasutuste kvaliteedihindamine õppekavarühmade põhiseks akrediteerimiseks, sarnaselt kõrghariduse kvaliteedihindamisega.

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul paneb riik praeguse kutsehariduse arengukava alusel kutsekoolide taristu (vastne väljend infrastruktuuri kohta – toim.) väljaehitamisse 3,6 miljardit krooni, teatas ministeerium.

«See tähendab, et kõik kutsekoolid lüüakse läikima nagu prillikivid ja töökeskkond on rahvusvahelisel tipptasemel. See annab võimaluse keskenduda õppe kvaliteedile,» sõnas Lukas.

Muudatuse eesmärk on kutsehariduse maine tõstmine ning lõpetajate taseme parandamine ning et tööjõuturul tervitatakse Eesti kutsekoolide lõpetajaid avasüli.

Eesmärk on asendada praegune koolituslubadel põhinev kvaliteedi tagamise süsteem õppe läbiviimise õigusel põhinevaga. Sellega tehakse kutsehariduse riikliku tunnustamise süsteemi loomises esimene samm, 2011. aastal alustatakse akrediteerimise pilootvooruga.

Senised õppekavapõhised koolitusload asendatakse õppekavarühmale antava õppe läbiviimise õigusega ning see laieneb kõigile kutseõpet andvatele koolidele.

Suurema usaldusväärsuse tagamiseks valiti pilootvooru kaks kõige suurema õppijate arvu ja ka koolide arvuga õppekavarühma – majutamine ja toitlustamine ning ehitus ja tsiviilrajatised. Nii osaleb pilootvoorus kokku 25 kooli (üks erakutseõppeasutus, kõik kolm munitsipaalkutseõppeasutust, 20 riigikutseõppeasutust ja üks erarakenduskõrgkool, kus on ka kutseõpe).

Negatiivse hinnanguga ei kaasne kooli jaoks negatiivseid tagajärgi, näiteks koolitusloa tühistamist, küll aga annab see õppeasutusele võimaluse testida oma valmisolekut tulevikus planeeritavaks üleminekuks korrapärasele kvaliteedihindamisele. Hinnanguga juhitakse tähelepanu puudustele, mille kõrvaldamisega on koolil võimalik tegelda.

Akrediteerimise pilootvoor viiakse läbi 2011. aasta jooksul. Korralist üleminekut õppe läbiviimise õigusele alustatakse eeldatavalt 2012. aastal ning see võib aega võtta kuni kolm aastat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles