Ehitajad puksivad Merkot riigi rahast eemale

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Eesti Ehituse märk Tallinnas Stockmani kõrval asuval ehitusplatsil.
Pildil Eesti Ehituse märk Tallinnas Stockmani kõrval asuval ehitusplatsil. Foto: EEVA KAUN/POSTIMEES

Toomas Lumani suurosalusega Eesti Ehitus on mitme teise ehitusettevõttega seljad kokku pannud ning koos üritatakse Toomas Annuse suuromanduses olev Merko Ehitus jätta ilma riigihangetel osalemise õigusest.


Täna pealelõunal asub riigihangete ameti vaidlustuskomisjon arutama Eesti Ehituse ja mitme teise ettevõtte kaebust, mis puudutab Kukruse-Jõhvi teelõigu rekonstrueerimist Ida-Virumaal, kirjutab

Äripäev

.

Kaebusega üritatakse jagunemisel uue registrinumbri saanud Merko Ehitus konkursilt eemaldada.

Sarnasel põhjusel vaidlevad Eesti Ehitus ja Merko Ehitus kohtus Ämari lennuvälja hanke pärast. Möödunud neljapäeval andis Tallinna halduskohus selles vaidluses õiguse Merkole.

Merko Ehituse omaniku ja nõukogu esimehe Tõnu Toomiku sõnul on riigihangete vaidluste puhul tegemist Eesti Ehituse initsiatiiviga. «Need ei ole mitte teised ehitusettevõtted, vaid Eesti Ehitus. Ja mitte Merko vastu, vaid kõikide vastu, kõikide vahenditega,» ütles ta.

Eesti Ehituse juhatuse esimees Jaano Vink ei nõustunud väitega, nagu püüaks ettevõte konkurenti turult kõrvaldada.

«Eesti Ehitus ei vaidle mitte seetõttu, et kõrvaldada turult konkurent - see on naeruväärne -, vaid selleks, et tagada kõigile konkureerijatele võrreldavad võimalused,» selgitas ta. Vink lükkas ümber ka spekulatsioonid, justkui kasutaks Eesti Ehituse suuromanik ja Reformierakonna toetaja Toomas Luman Merko vastu ära oma poliitilisi sidemeid.

Samuti Merko Ehituse vastu kaebuse esitanud ASi Talter juhatuse esimehe Sven Pertensi selgitusel on reeglid riigihangetele ranged. «Teinekord on niisugustel puhkudel iga koma ja iga pisikene nüanss olnud väga tähtis ja seda on arvesse võetud. Ma leian, et antud juhul peaks see samamoodi käima,» ütles ta.

Maadevahetusskandaali tõttu otsustas Merko Ehitus hiljuti jaguneda ja selle tulemusena sai Merko Ehitus uue registrinumbri.

Merko Ehituse juhatuse esimehe Tiit Roobeni sõnul on uus ettevõte vana õigusjärglane igas mõttes, konkurentide väitel on tegemist uue ettevõttega, kel puudub ehitusajalugu ja seetõttu ei saa see firma osaleda riigihangetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles