Omavalitsuste tulumaksuraha on kümnendiku võrra kahanenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaasjalikult pensionäride asustatud Piirissaare vald teenis mullu 11 kuuga 133 000 krooni tulumaksu, sel aastal aga lausa 226 000 krooni.
Peaasjalikult pensionäride asustatud Piirissaare vald teenis mullu 11 kuuga 133 000 krooni tulumaksu, sel aastal aga lausa 226 000 krooni. Foto: Sille Annuk

Olukord omavalitsustele üle kantud tulumaksu osas on tänavu üle riigi vägagi nutune – keskmiselt on omavalitsustele maksu- ja tolliametilt 11 kuuga laekunud tulumaksuraha üheksa protsenti vähem kui mullu, seejuures ei maksa unustada, et ka 2009. aasta oli võrreldes eelnenuga vilets.

Nii maksis riik tunamullu novembris omavalitsustele 957 miljonit krooni tulumaksuraha, tänavu aga vaid 744 miljonit ehk enam kui viiendiku vähem, kirjutab tänane Postimees.

Tartumaa Piirissaare mikrovald asub tänavuste tulumaksulaekumiste 69-protsendilise kasvuga ühes äärmuses ja kiviviske kaugusel asuv Kallaste mikrolinnake 24-protsendilise kukkumisega teises servas.

Pärnu on saanud tänavu kaheksa protsenti, Tartu aga üheksa ja Tallinn kümme protsenti vähem tulumaksuraha ning vaid 16 omavalitsuse tulumaksu laekumine on kasvanud. Kurioossel kombel troonivad tipus peaasjalikult saartel asuvad omavalitsused Piirissaarest Vormsi ning Torgu ja Mustjala vallani välja.

Maksu- ja tolliameti andmed kinnitavad aga olukorra paranemist: oktoobris ja novembris hakkasid tulumaksu laekumise näitajad võrreldes aasta varasemaga taas kasvama.

Omavalitsused ongi viimaste seas, keda majanduslangus tabab, ja ka viimaste seas, kelle jaoks majanduslangus lõppeb. Nende tuludest suure osa annab tulumaks ehk see sõltub sellest, kui palju inimesed vallas või linnas palka saavad. Kui töötuid on palju ja palku kärbitakse, on see otsene hoop omavalitsuste sissetulekule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles