Uus liiklusseadus kohustab sõidukijuhti pöörde sooritamisel teed andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Uue liiklusseaduse kohaselt peab pööret sooritav sõidukijuht lisaks jalakäijale andma teed ka jalgratturile, tasakaaluliikuri juhile ning pisimopeedi- ja mopeedijuhile, kes ületavad sõiduteed, millele juht pöörab.

Tee andmise nõue on analoogne varemkehtinud, jalakäijale tee andmise üldise kohustusega, kuid lisaks tuleb ka teed anda jalgratturile ja tasakaaluliikuri juhile, kui nad ületavad sõiduteed mööda ülekäigurada, teatas maanteeamet.

Nähes teel või tee ääres seisvat bussi, millel on lasterühma tunnusmärk ja põlevad ohutuled, peab juht olema eriti tähelepanelik ja sõitma kiirusega, mis võimaldab ohtu vältida. Sellise bussi juures võivad lapsed suhteliselt ootamatult sõiduteele ilmuda.

Sõidukijuht peab teed andma ka sõiduteed ületavatele lastele lasterühma saatja märguandel. Lasterühma saatja on eristatav talle ettenähtud märguriietuse või ohutusvesti kasutamise järgi.

Samuti peab juht sõitma piisavalt väikese kiirusega ja vajaduse korral seisma jääma, kui ta möödub teel või tee läheduses olevast lapsest, valge kepiga või juhtkoeraga pimedast jalakäijast või inimesest, kellest on näha, et puude või haiguse tõttu on tema liikumine takistatud või häiritud.

Autouksi võib vaid korraks avada

Uue liiklusseaduse järgi tohib laps õuealal mängida kogu selle ulatuses ning sõidukijuht peab õuealal liigeldes seetõttu eriti ettevaatlik olema.

Auto sõidutee- ja jalgrattarajapoolne uks ei tohi olla avatud kauem, kui see on vajalik sõitjate sisenemiseks või väljumiseks, sest see on teisi liiklejaid takistav ja ohustav.

Kõnniteel võib juht peatada sõiduki veose laadimiseks, kuid mitte lähemal kui 15 meetrit ühissõidukite peatuskohast ning jättes jalakäijale vabaks vähemalt 1,5 meetri laiuse käiguriba.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles