Torontos leiti arvatavad vanimad Eesti värvifilmid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kõige esimene Eesti film aastast 1912. Nüüd leiti Torontost ka arvatavad Eesti esimesed värvifilmid.
Pildil kõige esimene Eesti film aastast 1912. Nüüd leiti Torontost ka arvatavad Eesti esimesed värvifilmid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Torontos on leiti tõenäoliselt esimesed värvilised dokumentaalkaadrid Eestist, mis on filmitud 1939. aastal.

Värvifilmid avastati Torontost perekond Andre eraarhiivist ning Tartu Instituudi Dr. Endel Aruja arhiivist ja raamatukogust. Filme oli aastaid hoitud märgistamata karpides, mistõttu ei osatud arvata, et need võiksid ajaloolisi kaadreid sisaldada.

Filmid leidis Kanada dokumentalist Marcus Kolga kahe-aastase uurimisprojekti käigus, mille eesmärk oli kaardistada ja kirjeldada Kanada eestlaste ja Eestiga seotud ajaloolist filmipärandit Põhja-Ameerikas.

Kolga sõnul on leitud filmilindid usutavasti esimesed säilinud värvifilmid, mis on tehtud iseseisvas Eestis vahetult enne nõukogude okupatsiooni. Esimene film sisaldab kaadreid elust Eestis 1939. aastal, sealhulgas II Eesti Mängudest Tallinnas. Teine näib olevat tehtud amatööri poolt ja kujutab Eesti pealinna argielu.

Filmid vaadati läbi Kanada Arhiivis ja Raamatukogus, need digiteeritakse Washingtonis Kolga firma Realworld Pictures poolt ning restaureeritakse Filmiarhiivis Tallinnas.

Lisaks nimetatud kahele filmile on leitute seas Kanada eestlaste elu ja tegevust 1950-1970 aastatel kujutavaid värvifilme. Arendamisel on veebileht, kus tehakse kättesaadavaks informatsioon leitud filmide kohta koos filmiklippidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles