Kolinud elatisvõlgnike nimekirja andmed on aegunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elatisvõlgnike nimekiri Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kodulehel.
Elatisvõlgnike nimekiri Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kodulehel. Foto: Internet

Kuu aega tagasi kohtutäiturite koja kodulehele kolinud elatisvõlgnike nimekirjas ei ole eriti täpsed andmeid, sest enam kui kahe kolmandiku võlgade suurus on mitme kuu jooksul täpsustamata.

«Kohtutäiturid ise peaksid nimekirja täiendama, aga praegu on meil veel sisseelamise faas,» ütles Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja nõunik Jaan Lõõnik Postimees.ee’le.

«Kui viimane uuendamine on tehtud 31. augusti seisuga, siis me ei garanteeri, et andmed on õiged,» sõnas Lõõnik. «Siis said need andmed üles pandud ja praegu pole me jõudnud tagant utsitada, et nad andmeid uuendaks, sest kolisime ise suurematesse ruumidesse ja saame nüüd paremini toimetada.»

Praegu on nimekirjas 314 inimese nimed, isikukoodid ja võlasummad, osade puhul on näha ka võlaga tegeleva kohtutäituri nimi. Neist tublisti üle kahe kolmandiku on nii-öelda kuudetaguse infoga ehk 1. septembrist saadik uuendamata ega täpsusta ka asjaga tegeleva kohtutäituri nime.

Põhimõtteliselt peaks iga kohtutäitur ise panema nimekirja üles võlgniku nime ja summa ning kui võlg kustutatud, ka andmed nimekirjast eemaldama. «Me ei ole jõudnud igal hommikul üle helistada, et seda tehtaks,» sõnas Lõõnik.

Ehkki korrektne oleks, kui võla vähenedes või kasvades ka häbinimekirjas olevat summat täpsustatakse, ei ole Lõõniku hinnangul sendi täpsusega selle tagamine mõeldav.

Kohtutäiturite koda ei tee enne avaldamist selgeks, mis põhjusel keegi võlgnikuks on jäänud, nemad täidavad vaid seadusega pandud kohustust nimekirja avalikustamise osas. Kuid Lõõnik täpsustas, et mitte kõiki elatisvõlgnikke ei riputata kodulehele. «Ainult sel juhul, kui võla sissenõudja ise seda nõuab, seda ei otsusta kohtutäitur omal vabal tahtel,» sõnas ta.

Oma last kasvatavale vanemale elatisraha võlgu jäänud inimesi hakkasid kohtutäiturid avalikustama tänavu jaanuari lõpus, algul asus nimekiri justiitsministeeriumi kodulehel, nüüdseks on see jõudnud oma tõelisse «koju» ehk kohtutäiturite kodulehele.

Ministeerium veel ei analüüsi

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmuse sõnul on ministeerium jätkuvalt seisukohal, et võlgnike avaldamisest on kasu.

«Tänu nimekirjale ning sellega kaasnevale meediatähelepanule on elatise mittemaksmise küsimus avalikkuses tõusetunud ning loodetavasti inimesi rohkem selle probleemi üle mõtlema pannud, mis on väga positiivne,» sõnas Kõmmus.

«Otsest kasu võlasummade vähenemisele on praegu siiski veel liiga vara hinnata, seda võiks teha mõne aasta pärast. Aga me oleme kindlad, et nimekiri on vajalik meede ja mingeid muudatus selle osas plaanis ei ole,» kinnitas ta.

Juhtumeid, kus lapse ema või isa teisele vanemale kasvatamise eest elatisraha ei maksa, on kohtutäituritel käsil üle 4700.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles