Janson: kooseluseadus vabastab paarid abielu institutsiooni raskest ajaloolisest taagast

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielulukud Vallikäärus.
Abielulukud Vallikäärus. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Ehkki kooseluseadust peetakse eeskätt samasoolistele paaridele suunatuks, on selle alusel oma kooselu registreerinud juba mitmed eri soost paarid, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Üks neist paaridest kodanikuaktivistid Eero Janson ja Liina Pääbo, kes sõlmisid kooselulepingu, kuna Jansoni sõnul oli nende hinnangul abielu raske ajaloolise taagaga institutsioon.

Jansoni sõnul reguleerib kooseluleping suhte osapooli võrdsematel alusel, samuti meeldib nii Jansonile kui Pääbole kooseluseaduse sooneutraalsus ja solidaarsuse avaldamine.

«Põhimõtteliselt on tegemist üsna paindliku formaadiga ja rakendussätete puudumine otseselt meid ei takistanud,» sõnas Janson, kelle sõnul lisas paar lepingusse sätteid, mida seadus küll ei nõua, kuid nemad vajalikuks pidasid.

Kuigi temaatika ümber käivast diskussioonist võib lugeda, et kooseluseaduse alusel sõlmitud kooselu ei saa lahutada, siis Janson ja Pääbo lisasid oma lepingusse sätte, kuidas kooselu saaks n-ö lahutada.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles