Veebruar tuleb keskmisest soojem ja pilvisem

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumememmede eluiga saab veebruaris olema ilmselt lühike
Lumememmede eluiga saab veebruaris olema ilmselt lühike Foto: Ants Liigus

Veebruaris vahelduvad pehmed talveilmad sulaga, sageli on tormituuli ja õhutemperatuur peaks püsima enamasti 0 kraadi lähedal, kirjutab riiklik ilmateenistuse portaal. Mõõdukat külmalainet on oodata kuu lõpupoole.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist kõrgem (norm -6,0..-1,8°C ). Sademeid on normi piires, kohati sellest rohkem (norm 26..43 mm).

Kuu jooksul vahelduvad pehmed talveilmad sulaga, sest Atlandilt liiguvad madalrõhkkonnad üksteise järel üle Skandinaavia itta. Ülekaalus on läänevool, mis kannab meile ookeani kohalt sooja ja niisket õhku. Sageli on tormituuli, mis takistavad maapinnalähedase õhukihi jahtumist, jättes õhutemperatuuri 0°C lähedale kõikuma. Madalrõhkkondade tagalas avaneb külmemale õhumassile lühiajaline pääs Läänemere äärde ning vihm asendub lörtsi- ja lumehoogudega. Tõusva õhurõhu tingimustes lühiajaliselt tugevnevate kõrgrõhuharjade korral nõrgeneb ka tuul ja õhutemperatuur langeb 0°C-st madalamale Enamasti kestab jahedam periood aga vaid päeva kuni kaks.

Mõõdukat ja veidi pikemat külmalainet on oodata üksnes kuu viimasel kolmandikul.

Norm ehk kuu keskmised väärtused on arvutatud aastatest 1981-2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles