Ligi soovib ametnike keelekasutust parandada (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi soovib ministeeriumi juures tegutsevalt keelenõukogult tõhusamat sekkumist riigiasutuste keelekasutusse.

Ligi ütles esmaspäeval pärast kohtumist keelenõukogu liikmetega, et sooviks väga keeleinimeste aktiivsemat ja tõhusamat sekkumist riigibürokraatia keelekasutusse.

«Keel pole tähtsusetum kui isiklik hügieen,» ütles Ligi. «Ma oleks väga rõõmus, kui keelenõukogu oleks riigiasutuste suhtes autoriteet ja keeleinimesed rohkem nähtaval. Nõukogu võiks olla aktiivne nõuandja bürokraatiale, kes keelt suuresti kujundab ja talletab.»

Minister ütles, et praegu arvestatakse riigiasutustes emakeele põhimõtteid, selgust ja ilu väga ebaühtlaselt. «On asutusi, kus eesti keelega arvestamise vajadus on teadvustatud, kuid on ka neid, kus sellele tähelepanu juhtimine tekitab pigem arusaamatust ja solvumist,» sõnas ta.

Ligi tõdes, et riigiaparaadis töötavad valdavalt haritud inimesed, kuid neil on millegipärast teatud tõrge keelenõu suhtes. «Aga ma usun, et kõik siiski mõistavad, et eesmärk on õilis ja vastutus väga suur. Eesti keele saatus sõltub paljuski riigiasutustes töötavatest inimestest.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles