Kilp: Pärna sõnul küsiti lisaraha presidendivalimisteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm pistiseafääris süüdistatavat: Tarmo Sild (vasakult), Villu Reiljan ja Aivo Pärn, kes uurib kohtuistungi protokolli parandusi.
Kolm pistiseafääris süüdistatavat: Tarmo Sild (vasakult), Villu Reiljan ja Aivo Pärn, kes uurib kohtuistungi protokolli parandusi. Foto: Liis Treimann

Harju maakohtus esmaspäeval jätkunud Villu Reiljani pistisesüüasja istungil ütles ettevõtja Aare Kilp, et Aivo Pärna sõnul küsiti Rävala 8 kinnistu enampakkumisel lisaraha erinevate siltide all, sealhulgas ka presidendivalimisteks.

Algselt enampakkumisel Aivo Pärna esindatava Wipestrex Grupiga võistelnud OÜ Realway esindaja Kilbi sõnul otsustasid pooled hiljem koostööle asuda ning seetõttu rääkis Pärn talle ka advokaat Tarmo Sillaga peetavatest enampakkumise läbirääkimistest.

Kilbi sõnul rääkis Pärn talle ja tema äripartneritele Tiit Pruulile ja Marcel Vichmannile, et  enampakkumise tõttu tahetakse lisaraha. «Pärn ütles, et kõik lugupeetud ärimehed toetavad presidendivalimistel ühte kandidaati,» ütles Kilp.

Kilp märkis, et Pruuli ei tahtnud kuidagi toetada Rahvaliidu presidendikandidaati ning tema ise ei olnud huvitatud üldse lisakulutustest, sest neid oli niigi. «Presidendivalimiste silt Tiit Pruulile absoluutselt ei sobinud,» nentis Kilp.

Samuti ütles Kilp kohtule, et jutt käis 1,5 miljonist kroonist ning seda sularahas. Kilbi sõnul räägiti omavahel ka rahaliikumise variantidest, millest enimmainitud variant oli raha liigutamine Arco Vara ühe omaniku Hillar-Peeter Luitsalu kaudu.

Samas tunnistas Kilp, et uurijale ta ei osanud eeluurimisel Luitsalu nime nimetada, sest ta oli selle unustanud, kuna ise teda ei tunne. «Mulle meenus see nimi alles pärast seda, kui ajalehes oli teda mainitud,» ütles Kilp.

Kilp ütles ka, et seda, kelleni nõutav raha pidi jõudma, Pärn talle ei öelnud.

Kilbi sõnul võis olla Pärnaga juttu, et nõutav raha on hoopis täiendav õigusabi- või tehingukulu või ka leppetrahv. «Minu jaoks on täiesti ebaoluline, mis silt on rahal, mis tõstetakse ühest sahtlist teise. Raha on raha,» ütles Kilp.

Riigiprokurör Triin Bergmanni küsimusele, miks käis jutt sularahast, vastas Kilp, et see on loogiline. «Kõigile on selge, et sularaha liikumisest jääb vähem jälgi maha,» nentis Kilp.

Kilp oli sunnitud siiski kohtule tunnistama, et Pärn ei ole talle öelnud, et ta olevat lubanud kellelegi raha maksta. «Ma ei tea, kas Villu Reiljan on küsinud Pärnalt raha,» ütles Kilp.

Kohus avaldas ka Kilbi ja Pärna mobiiltelefoni vestluste väljavõtted, kus Rävala 8 enampakkumise puhul ütleb Pärn: «Sild tahab sealt midagi kassasse saada».

Riigiprokurör palus Kilbil Pärna lause lahti mõtestada, kuid see valmistas ettevõtjale raskusi. «Raha pannakse kassasse,» ütles Kilp.

Kohus jätkab protsessi ettevõtja Marcel Vichmanni kuulamisega.

5. septembril alanud protsessil eitas Reiljan 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Sild eitas pistise vahendamist ning Pärn Reiljanile pistise lubamist.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi ajal vandeadvokaat Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Uurimisandmetel saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi olnuks tagastatud ASilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ja OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Reiljanile sai süüdistuse esitada pärast seda, kui riigikogu võttis temalt õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul saadikupuutumatuse.

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügiprotsessi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse juba 2006. aastal ja poolteist aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Pärna ning hiljem ka Reiljani ja Silla.

Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway. Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.

Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusesse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi. Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni.

Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles