Aaviksoo kohtus Tallinnas Soome kaitseministriga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales eile koos oma Soome kolleegi Jyri Häkämies’iga Soome relvajõududes võidelnud Eesti veteranidele pühendatud aktusel ning arutasid omavahel kahe riigi vahelise kaitsekoostööga seotud küsimusi.

Aaviksoo ja Häkämies osalesid Rahvusraamatukogus soomepoiste auks korraldatud pidulikul aktusel. Kokku võitles Teise maailmasõja ajal Soome relvajõududes umbes 3400 Eesti sõjameest.

Pärast aktust toimunud kohtumisel arutasid Aaviksoo ja Häkämies NATO uues strateegilise kontseptsiooni, Eesti ja Soome vahelise kaitsealase koostöö ja Afganistani operatsiooniga seotud küsimusi.

«Eestlased ja soomlased on seisnud teineteise vabaduse eest relv käes. Soome abi on olnud hindamatu meie tänase kaitsevõime ülesehitamisel ja meie kaitsekoostöö on eeskujuks Põhjala-Balti koostöö süvendamisele,» ütles Aaviksoo pärast kohtumist.

Eesti ja Soome kaitsealane koostöö on olnud väga tihe juba alates 1990. aastatel. Viimaste aastate väljapaistvamaks koostööprojektiks on 2009. aasta juunis sõlmitud leping kokku 14 õhuseireradari ühiseks hankimiseks firmalt Thales-Raytheon, millest kaks tükki lähevad Eesti Õhuväe ning 12 tükki Soome kasutusse. Ühishankega ostetavate radaritega kaetakse kogu Eesti õhuruum ühtlase ja kvaliteetse radaripildiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles