Riigivanem Jaan Teemanti sünnikoht saab tähise

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Teemant
Jaan Teemant Foto: www.president.ee

Riigivanem Jaan Teemant saab oma sünnikohta Pärnumaal kolmapäeval mälestuskivi.


Mälestuskivi avamisel kell 14 Paatsalu külas Varbla vallas kõnelevad president Arnold Rüütel, riigisekretär Heiki Loot, Varbla vallavanem Sivar Tõnisson ning perekonna esindajana Mari Adler, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Mälestuskivi avamisele järgneval koosviibimisel Varbla kultuurimajas meenutavad Jaan Teemantit juristi, riigimehe, prokuröri ja kodanikuna professor Peeter Järvelaid, riigi peaprokurör Norman Aas ning Jaan Teemanti suguvõsa uurija Kaire Veeroja.

24. september on Jaan Teemanti 136. sünniaastapäev. Jaan Teemant sündis 24. septembril 1872 Läänemaal Illustel. Tema lapsepõlv möödus aga Kohila vallas praeguses Priidiku-Teemanti talus, mis tähistatakse samuti mälestuskiviga.

Jaan Teemant oli riigivanem 15. detsembrist 1925 - 9. detsembrini 1927 ning 19. veebruarist - 19. juulini 1932.

Teemant on kuulunud Maanõukokku, olnud Asutava Kogu ja II-V riigikogu liige ning pidanud Eesti Vabariigi prokuröri ametit.

Eesti Vabariigi juubeliaastal tähistab riigikantselei seni veel tähistuseta Eesti riigipeade sünnikohad.

Varasemalt on juubeliaastal tähistatud riigivanem August Rei sünnikodu Pilistveres, peaministri presidendi ülesannetes eksiilis Aleksander Warma sünnikoht Viinistul, peaministri ja riigivanema Otto Strandmani sünnipaik Kadrina vallas, Vandu külas ning Eesti Maanõukogu esimehe ja peaministri Ado Birki sünnikoht Tarvastu vallas, Mõnnaste külas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles