Ansip: tasakaalus eelarve tuleb, pensionide tõus jätkub

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi kinnitusel tuleb tasakaalus eelarve raskelt, aga on saavutav, seejuures ei minda kindlasti pensionide tõusu tagava süsteemi kallale ning ka teiste sotsiaalvaldkonna seadustega fikseeritud kulude ümbervaatamine pole praegu võimalik.


Peaminister sõnas, et Eestis pole ülepaisutatud ja raiskavat valitussektorit, mille koondamisel imelist kokkuhoidu võiks saada. Nõuanded valitsussektori järsu koondamisega kiiret kokkuhoidu saavutada tulevad vähesest informeeritusest või pahatahtlikkusest, Eesti on üks madalamate halduskuludega riike Euroopas, ütles peaminister Andrus Ansip Postimees.ee'le.

«Ka pensionärid võivad olla rahulikud, aga kõik peavad teadma, et järgmisel aastal kulub pensionide maksmiseks 2,8 miljardit krooni rohkem kui selleks laekub sotsiaalmaksu,» sõnas peaminister.

Ta lisas, et ka teiste sotsiaalvaldkonna möödunud 10 kuni 15 aasta vältel seadustega fikseeritud kulude muutmine pole praeguses olukorras võimalik.

Peaminister sõnas, et ta pole nõus nendega, kes väidavad, et praegu peab kinni maksma valitsuse tehtud lollusi. Valitsus vastas muutunud oludele negatiivse lisaeelarvega ja praegu laekuvad tulud eelarve graafikus, märkis Ansip.

«Kas pensionireservi suurendamine 5 miljardi kroonini oli lollus, kas kassareservi suurendamine eelmisel aastal oli lollus, kas rakseteks aegadeks valmistumine oli Ansipi valitsuse lollus,» küsis peaminister.

Ansip rääkis, et paratamatult suurenevaks töötuseks valmistumiseks on nüüd tehtud ettepanek tõsta vahepeal langetatud töötuskindlustuse maksed endisele tasemele. «Seda tuleb teha nüüd, mitte siis kui töötus käes on,» sõnas peaminister. Ta rõhutas, et praegu statistika veel töötuse kasvu ei näita.

Peaministri sõnul tuleb Eestis majanduse elavdamiseks viia läbi tööturureform. Tööturu paindlikkust tuleb vaadata eelkõige kvalifitseeritud tööjõu võtmes, mitte takerduda koondamishüvitiste üle vaidlemisse, leiab peaminister Ansip

Teiseks on Ansipi sõnul tarvis reformida investeeringute kaitset. Esimeseks näiteks sellest reformist on mõne nädala eest riigikokku saadetud seadus saneerimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles