Ligi pool Ida-Viru valijatest annaks hääle Keskerakonnale

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Tallinnas Toompea lossiplatsil Keskerakonna korraldatud valitsusvastasel miitingul. Mai 2010.
Inimesed Tallinnas Toompea lossiplatsil Keskerakonna korraldatud valitsusvastasel miitingul. Mai 2010. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Keskerakonnal on kõige paremini välja kujunenud n-ö oma kants, nimelt annaks ligi pool Ida-Viru valijatest riigikogu valimistel oma hääle just selle erakonna poolt.

Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitlus näitab, et Ida-Virumaa valijatest annaks oma hääle Keskerakonna poolt 46 protsenti valimisõiguslikest elanikest. Populaarsuselt teine erakond Ida-Virumaal on Reformierakond, kelle poolt hääletaks 8 protsenti valijatest. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Eesti Iseseisvuspartei, Vene Erakond Eestis ja Rahvaliidu poolt hääletaks 2 protsenti valijatest. Sotside poolt ei hääletaks Ida-Virumaa valijad üldse.

Teised Eesti regioonid on ühtlasema parteieelistusega, väga suuri erinevusi regiooniti neis ei ole. Nii Põhja-, Lääne-, Kesk- kui ka Lõuna-Eesti valijad eelistavad Reformierakonda. Kõige suurem toetus Reformierakonnale on Põhja-Eesti valijate seas, kus toetus küündib 29 protsendini. IRLi toetab kõige enam Kesk-Eesti, kus selle partei poolt hääletaks 15 protsenti inimestest.

Toetus sotsiaaldemokraatidele on kõige suurem Lõuna-Eestis, kus nende poolt valiks 17 protsenti inimestest. Rohelistel on kõige enam toetajaid Tallinnas – 5 protsenti valijatest, samas kõikides muudes piirkondades nad valimiskünnist ületada ei suudaks.

Rahvaliidu toetus on suurim Kesk-Eestis, kus see ulatub 3 protsendini.

Skeptilised Lääne-Eesti inimesed

Kõige enam skeptikuid valimiste suhtes on Lääne-Eestis, kus 21 protsenti valimisõiguslikest elanikest ei annaks oma häält ühegi erakonna ega üksikkandidaadi poolt. Lisaks ei oska seal 16 protsenti inimestest veel öelda, kelle poolt nad hääletaksid. Tallinnas on valijad aga kõige aktiivsemad, kuna seal on kõige vähem neid, kes ei annaks oma häält kellegi poolt (9 protsenti). Samuti on seal kõige vähem neid, kes pole veel otsustanud, kelle poolt valida (6 protsenti).

Eesti valijate seas üldiselt on kõige populaarsem Reformierakond, kelle poolt annaks riigikogu valimistel oma hääle 23 protsenti valijatest. Keskerakonna toetus on novembris langenud – võrreldes oktoobri 21 protsendiga toetaks seda parteid nüüd 17 protsenti valijatest. Nii IRLi (9 protsendilt 11-le) kui ka sotside (7 protsendilt 9-le) toetus võrreldes oktoobriga on tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles