Arhitektuurimuuseumi eksjuht vaidlustas konkursi tulemused

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Hallas-Murula
Karin Hallas-Murula Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Arhitektuurimuuseumi endine direktor Karin Hallas-Murula soovib välja selgitada, kas tema õigusi on rikutud kultuuriministeeriumi korraldatud avalikul konkursil muuseumi direktori ametikoha täitmiseks.

Muuseumi juhi kohale korraldati tänavu uus konkurss, mille võitis Leele Välja. Alates 1991. aastast muuseumis töötanud Hallas-Murulale ei heidetud midagi ette, uus juht valiti konkursikomisjoni juhtinud kultuuriministeeriumi kantsler Siim Suklese sõnul puhtalt kandidaatide esitatud visioonide põhjal.

Hallas-Murula pöördus konkursitulemuste vaidlustamiseks advokaadibüroo poole, mis on tänaseks kultuuriministeeriumisse saatnud ka vastava kaebuse.

Kaebuses on kirjas, et vastavalt konkursi läbiviimise korrale peab konkursikomisjoni esimees igale kandidaadile kirjalikult edastama tema kohta tehtud otsuse. Hallas-Murula sai otsusest teada aga suuliselt ning kirjalikku otsust ei ole temani siiani jõudnud.

Advokaadi sõnul ei võimaldatud Hallas-Murulale ka viit tööpäeva tema kohta tehtud  otsuse vaidlustamiseks. «Seega on oluliselt rikutud Karin Hallas–Murula osas avaliku konkursi korraldamise protseduurireegleid,» seisab kaebuses.

Kandidaate hinnati valesti?

Osutatakse, et kandidaate võidi valesti hinnata juba avaliku konkursi dokumendivoorus. «Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori ametikohale kandideerimiseks oli nõutav eelnev organisatsiooni juhtimise kogemus. Meile teadaolevalt Leele Väljal vastav kogemus puudub, kuivõrd mõne töötajaga osakonna juhataja töökogemus ei ole võrdsustatav ega saa anda riigiasutuse kui organisatsiooni sisulist, personali-, majandus-ning  finantsjuhtimise kogemust,» märgitakse kaebuses. Valituks osutunud kandidaadil ei ole kaebuse esitajate andmetel ka muuseumitöö kogemust, mistõttu ta ei oleks tohtinud kvalifitseeruda muuseumi tegevusvaldkondade tundmise nõude osas.

Hallas-Murulat esindav advokaat palub kultuuriministril kui kaebust lahendaval isikul kontrollida Arhitektuurimuuseumi direktori ametikohale toimunud konkursi seaduslikkust ja põhjendatust. «Juhul, kui kõigi asjaolude objektiivsel hindamisel ja ülekontrollimisel leiavad kinnitust Karin Hallas–Murula eelpool esitatud väited tema õiguste rikkumisest avaliku konkursi korraldamisel, palume tühistada konkursi tulemused ning korraldada uus konkurss,» lisatakse kaebuses.

«Keegi lihtsalt elas välja oma solvumist. See, et ma ütlen asju otse välja – kellele see meeldib?» on Hallas-Murula varem Postimees.ee’le kommenteerinud konkursitulemuste tagamaid. Arhitektuurimuuseumi direktorikonkursi komisjoni kuulunud Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere lükkas toona ümber, et juhivahetus toimus isiklikel põhjustel. «Karin Hallas-Murula tegi oma tööd väga hästi, talle ei saa midagi ette heita. Ühel hetkel on vaja uusi tuuli ja konkurent mõjus siis ilmselt veenvamalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles