ELF: kasvav küttimislimiit oleks pretsedenditu

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves
Ilves Foto: Priit Simson

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) hinnangul oleks keskkonnaameti plaanitav hundi ja ilvese küttimiskvootide suurendamine üsna pretsedenditu.

Postimees kirjutas 3. detsembril, et jahimeeste survel soovib keskkonnaamet lubada hunte ja ilveseid praegusest mitu korda rohkem küttida.

ELF juhib tähelepanu, et väga riskantne oleks Euroopa Liidu loodusdirektiiviga kaitstud liikidele määrata küttimiskvoote andmete alusel, mille kogumisel ja analüüsil puudub metoodika. «Selliste andmete kasutuskõlbmatust limiitide määramiseks on välja toodud juba 2001. aastal koostatud Eesti suurkiskjate kaitse- ja ohjamiskavas,» osutab ELF.

ELF märgib et, ulukiseire ei seisne kõigi jahimeeste nähtud loomajälgede summeerimises, vaid eeldab kogutud andmete põhjalikumat teadmistepõhist analüüsi. «Küttimismahtude väljatöötamine peaks kuuluma keskkonnateabekeskuse ulukiseireosakonnale, mille töötajatel on vastav kompetents ja kogemus ning mille kasutatav metoodika on teaduslikult ja rahvusvaheliselt aktsepteeritav,» lisab ELF.

Ka keskkonnateabekeskus on varem Postimehes teatanud, et kvootide suurendamisel võib suurkiskjaid Eesti metsadesse liiga vähe alles jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles