Soomlased jõudsid PISA uuringus taas tippu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Äsja avaldatud PISA 2009 uuringu põhjal kuuluvad Soome noored oma lugemisoskuste, matemaatika ja loodusteaduste oskuste poolest uuringus osalenud maade paremikku.

Seekordse uuringu keskmes olnud lugemisoskuste poolest olid Soome noored kolmandad, teatab Soome suursaatkond Eestis.

Neid edestasid Hiina Shanghai ja Korea. Matemaatika oskustes oli soomlaste keskmine tulemus OECD riikide hulgas teisel kohal ning üldarvestuses kuuendal kohal peale rida Kagu-Aasia maid. Loodusteaduste vallas olid Soome noored Hiina Shanghai õpilaste järel teised.

Soome kooliõpilaste lugemisoskus on eelmise sellesisulise uuringuga võrreldes veidi langenud, kuid ka praegu on see OECD riikide hulgas üks paremaid. Nagu teisteski uuringus osalenud maades nii ka Soomes seljatavad tüdrukud oma lugemisoskuste poolest poisse selgelt. Tüdrukud on ka palju aktiivsemad lugejad. Soome koolide vahed lugemisoskuses on samuti üsna väikesed.

Matemaatikas on põhjanaabrite teadmised ja oskused endiselt kõrged. Loodusteaduste oskused seevastu on veidike nõrgemad kui 2006. aastal. Sellest hoolimata on Soome noored nende oskuste poolest OECD riikide paremiku hulgas.

PISA uuringute käigus püütakse välja selgitada, kuivõrd 15-aastased kooliõpilased on oma teadmistega valmis vastama tulevikuühiskonna väljakutsetele.

Soomes valiti PISA 2009 uuringuks välja 203 kooli kokku 6415 õpilasega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles