Eesti haridus annab Lätile silmad ette

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Seekordse, lugemisoskusele keskendunud PISA-testi võrdluses tõusis Eesti Euroopa riikide seas kaheksandalt kohalt viiendaks. Meist edukamad on vaid Soome, Holland, Belgia ja Norra.

Kui vaadelda maailma laiemalt, siis oleme riikide ja erinevate piirkondade võrdluses 13. kohal. Esikohal on Shanghai piirkond Hiinas, teisel Lõuna-Korea ja kolmandal Soome.

Kõrvutades Eestit lähinaabritega, ongi meist edukam vaid Soome. Rootsi on kõigi riikide võrdluses 19., Läti 30., Leedu 40. ja Venemaa 43. kohal.

Lisaks funktsionaalsele lugemisoskusele mõõdab PISA test õpilaste võimeid matemaatikas ja loodusteadustes, millest esimeses tuli meil seekord üle elada ühekohaline langus ning teises jäi tulemus endiseks.

Matemaatikas oleme Euroopa seitsmendad ning loodusteadustes koguni teised, jäädes maha vaid Soomest.

Lähiriikide võrdluses jätkub nii matemaatikas kui loodusteadustes trend, kus Soomele järgneb Eesti, meile omakorda Rootsi, Läti, Leedu ja Venemaa.

OECD avaldas täna 2009. aasta kevadel sooritatud PISA-testi tulemused. Test mõõdab põhihariduse omandamisel lõpusirgele jõudnud õpilaste teadmisi ja oskusi, mis on esmatähtsad täisväärtuslikuks osalemiseks ühiskonna elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles