Joffe viib Eesti pronkssõduri pärast inimõiguste kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur
Pronkssõdur Foto: Priit Simson/Postimees.

Advokaat Mihhail Joffe väidab, et Eesti võimud rikkusid Nõukogude sõdurite säilmete Tõnismäelt ekshumeerimisega mitmeid rahvusvahelisi akte, ning kavatseb nõuda hüvitist Euroopa inimõiguste kohtu kaudu.

Lätist palgatud advokaat kinnitas täna Tallinnas Vene saatkonnas pressikonverentsil, et Eesti eiras rahvusvahelist õigust rikkudes Tõnismäele maetud sõdurite sugulaste arvamust, kuigi nad avaldasid pöördumistes Eesti presidendi poole vastuseisu haudade viimisele kesklinnast kaitseväe kalmistule.

Samuti olevat Eesti võimud muutnud Joffe sõnul rahvusvahelisi õigusnorme - 1949. aasta Genfi konventsiooni esimese lisaprotokolli 34. peatükki, mis käsitleb sõjahaua lahtivõtmist lubavaid asjaolusid.

Joffe väitel oli Tõnismäel asunud hauakoht selle protokolli kaitse all, ent Eesti valitsus oli peatüki mõtet inglise keelest tõlkides muutnud ning viinud sõjahaudade kaitse seadusse formuleeringu «avalikkuse huvi korral», kuigi advokaadi sõnul ei kujutanud haud ise endast mingisugust ohtu.

Advokaat teatas ajakirjandusele, et Eestile esitati pretensioonid omaste seisukoha eiramise ja rahvusvahelise õiguse rikkumise kohta, kuid mingit vastust ei saadud. Joffe hinnangul peitub põhjus selles, et Eesti kohtud on politiseeritud.

«Taastada sõjahauda sellisel kujul, nagu see oli enne 27. aprilli 2007. aastal, ei ole enam võimalik. Ilmselt hakkame nõudma, et Tõnismäele paigaldataks mälestustahvel, kus oleks öeldud, et seal asus sõjahaud ning Eesti valitsus tegi rahvusvahelisi õigusnorme rikkudes ümbermatmise,» ütles Joffe.

Ta rõhutas, et sellises vormis esitatakse nõue Eesti kohtule, kuid mis vormis Euroopa inimõiguste kohus seda arutama hakkab, selgub hiljem.

«Eestil ei õnnestu pääseda vastutusest selle rikkumise eest - Euroopa Nõukogu ministrite kabinet jälgib tähelepanelikult inimõiguste kohtu iga otsuse täitmist,» ütles Joffe. «Inimõiguste kohtu kogu ajaloos pole olnud otsust, mis oleks kostjariigi poolt täitmata jäänud.»

Joffe kaitses inimõiguste kohtus Vene kodanikku Vassili Kononovi hagis Läti riigi vastu, kui mees tunnistati süüdi sõjaroimades. Inimõiguste kohus langetas otsuse Kononovi kasuks ning kohustas Lätit mehele hüvitist maksma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles