Tunnistajad pesid ärikaaslase Aivo Pärna süüst puhtaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Sild, Villu Reiljan ja Aivo Pärn.
Tarmo Sild, Villu Reiljan ja Aivo Pärn. Foto: Liis Treimann

Villu Reiljani protsessil eile üle kuulatud ärimehe Aivo Pärna kompanjonid Aare Kilp ja Marcel Vichmann OÜst RealWay kinnitasid, et Pärn pole kellelegi raha lubanud.


Küll on Kilbi ja Vichmanni väitel keskkonnaministeeriumi bilansis oleva Rävala 8 kinnistu müüki nõustanud advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild Pärnalt raha küsinud. Kusjuures algul oli Vichmanni sõnul juttu 600 000 kroonist, siis miljonist, siis 1,5 ja isegi 5–6 miljonist kroonist.

«Pärn rääkis palju ja vahel ka segast juttu. Näiteks seda, et nad arutavad Sillaga Rävala 8 kinnistu müüki küll keldrites, küll pööningutel,» selgitas Vichmann. «See oli kummaline ega tundunud puhta ärina.»

«Jälgime mängu!»

Samas oli Vichmann taibanud, et kuna Pärna eesmärk oli Rävala 8 kinnistu saada, oligi ta Sillaga nii palju kohtunud – et aega kui kummi venitada. Vichmanni väitel oli Pärna üks ja ainus pakkumine maksta kinnistu eest 380 miljonit krooni.

«Pärn kartis, et kui see ei õnnestu, on ta ka oma 31,5 miljoni krooni suurusest tagatisrahast ilma. Siis oleks ta firma Wipestrex Grupp ja ka ta ise olnud pankrotis,» lausus Vichmann.

Ent kelle tarvis Pärn oleks pidanud siis Sillale raha andma, tahtis riigiprokurör Triin Bergmann teada.

Kilp vahendas Pärna sõnu, mida too oli omakorda Sillalt kuulnud: «Käis jutt, et kõik lugupeetud ärimehed toetavad presidendikandidaati... Või oli see raha täiendav õigusabi või lisakulu. Silte oli mitmeid.»

Kilbi sõnul arutati rahaküsimist OÜ RealWay omanike vahel siis, kui nad ise olid Rävala kinnistu enampakkumise esimesest voorust tühjade kätega lahkunud ja otsustanud Pärna firmaga koostööd teha.

«Meil ei kiitnud raha andmist keegi heaks. Tiit Pruulile ei meeldinud absoluutselt Rahvaliidu presidendikandidaat (Arnold Rüütel – toim), mulle ei meeldinud üldse täiendavad lisakulutused, Vichmann oli aga positsioonil: «Jälgime mängu!»,» selgitas Kilp.

Ka rääkis ta, et jutt käis sularahast (Vichmanni sõnul rahakohvrist), kusjuures üks jutuks olnud variant oli raha vahendamine Eesti ühe suurema kinnisvarakontserni Arco Vara ühe omaniku Hillar-Peeter Luitsalu kaudu.

Prokuröri küsimusele, mis variante veel pakuti, vastas Kilp: «Erinevaid, et jälgi vähem maha jääks. Noh, et pangakontosid ja väljavõtteid poleks.»

Samas kinnitasid Kilp ja Vichmann, et kuigi Pärnal oleks see 1,5 miljonit olnud, Pärn nende teada kellelegi raha ei lubanud ega ka andnud. Küll sai tema firma osta Rävala 8 kinnistu 380 miljoni krooniga, kuid müüs selle edasi Go Groupi tütarfirmale OÜ RealWay 441 miljoni eest. «Rävala 8 müügiga tehti ostjale ebasoodne tehing,» leidsid Kilp ja Vichmann.

1,5 miljonit krooni


Keskkonnaministeeriumi enampakkumise võitis 2006. aasta suvel Rävala 8 kinnistu eest 426 miljonit krooni pakkunud OÜ RealWay. Et võitja vaidlustas konkursi tulemused kohtus, nõudis ministeerium firmalt kohtu kaudu sisse enampakkumise tagatisraha – 31,5 miljonit krooni. Firma kaebas riigi kohtusse, ent osa protsesse on veel pooleli.

5. septembril alanud protsessil eitas Reiljan 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Sild pistise vahendamist ja Pärn pistise lubamist.

Süüdistuse kohaselt nõudis eksminister Reiljan Rävala 8 kinnistu müügiprotsessi ajal Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp omanikult Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist. Raha maksmise korral oleks ostja saanud kinnistu soovitud tingimustel, firmadele Wipestrex Grupp ja RealWay oleks aga tagastatud kokku 63 miljoni krooni suurune tagatisraha.

Täna jätkub protsess Vichmanni ülekuulamisega, ent tunnistama on kutsutud ka Luitsalu.

---------------------------------------------

Enampakkumise komisjoni esimees jättis töö

Keskkonnaministeeriumi ekskantsler Annika Uudelepp selgitas 19. septembri kohtuistungil, et Rävala 8 kinnistu enampakkumise komisjoni esimees Tiit Tamm (oli ka ministeeriumi haldusosakonna juhataja) unustas ühe enampakkumisega seotud kohtuvaidluse materjalid toimetada neid nõustanud advokaadibüroosse Lextal.

Selle tagajärjel kaotas riik 31,5 miljonit krooni tagatisraha, lisaks enam kui 4 miljonit krooni viiviseid, mis hiljem õnneks siiski tagasi võideti. Pärast seda apsu esitas Tamm lahkumisavalduse, mis ka rahuldati. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles