PISA tulemused: oma lõbuks lugemine parandab õpitulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma lõbuks lugemine on tihedas seoses paremate tulemuste saavutamisega.
Oma lõbuks lugemine on tihedas seoses paremate tulemuste saavutamisega. Foto: SCANPIX

Kõikides riikides saavutavad õpilased, kes naudivad lugemist, märkimisväärselt kõrgemaid tulemusi, kui need, kes lugeda ei armasta, selgub PISA-testi tulemuste analüüsist.

Oma lõbuks lugemine on tihedas seoses paremate tulemuste saavutamisega, kui seda saadab kriitiline mõtlemine ja strateegiline õppimine.

PISA tulemused näitavad, et kuigi ilukirjandust lugevad õpilased saavad kõige tõenäolisemalt kõrgeid tulemusi, saavad lugemises eriti häid tulemusi just väga erinevaid materjale lugevad õpilased. Võrreldes mitte oma lõbuks lugemisega, tundub ilukirjandust oma lõbuks lugemine olevat positiivselt seotud kõrgemate tulemustega PISA 2009 lugemistestides, seisab haridusministeeriumi analüüsist.

Seevastu koomiksiraamatute lugemine näitab mõnedes riikides lugemisoskuse väiksemat paranemist või teistes riikides seost üldise madalama sooritusega lugemises.

Õpilased, kes loevad palju internetis, näiteks e-kirju, suhtlevad veebis, loevad uudiseid, kasutavad veebisõnastikku või -entsüklopeediat, osalevad online grupivestlustes ning otsivad veebist infot, on üldiselt vilunumad lugejad kui need, kes internetti vähem kasutavad.

Keskmiselt 37 protsenti OECD riikide õpilastest tunnistab, et ei loe oma lõbuks vähimalgi määral. Eestis on selliseid 15-aastaseid 38,6 protsenti, aga Austrias, Hollandis ja Luksemburgis isegi 45 protsenti või enam.

Poistel ja tüdrukutel erinevad huvid

Kõikides riikides on oma lõbuks lugevaid poisse vähem kui tüdrukuid, näiteks Eestis on neid alla poole – 47,1 protsenti. Poistel on oma lõbuks lugedes ka tüdrukutest erinevad lugemisharjumused.

Nii loeb keskmiselt üle 65 protsendi poistest regulaarselt oma lõbuks ajalehti, samal ajal kui seda teeb vaid 59 protsenti tüdrukutest.

Kuigi suhteliselt vähe õpilasi ütleb, et nad loevad regulaarselt koomiksiraamatuid, loeb OECD riikides keskmiselt 33 protsenti poistest tõenäolisemalt koomikseid mitu korda kuus või mitu korda nädalas.

Tüdrukud loevad tõenäolisemalt regulaarselt ilukirjandust, samuti loevad nad poistest tõenäolisemalt rohkem ajakirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles