Inimõiguslased: afgaanitarilt lõikas nina perekond, mitte Taliban

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bibi Aisha pärast talle USAs tehtud operatsiooni.
Bibi Aisha pärast talle USAs tehtud operatsiooni. Foto: SCANPIX

Afgaanitar Bibi Aisha, kelle äralõigatud ninaga pilt ilmus ka ajakirja Time esiküljel, polnud mitte Talibani, vaid oma abikaasa ja tolle sugulaste ohver, teatasid juhtumit uurinud inimõiguslased.


«Mis juhtub, kui me Afganistanist lahkume?» küsis kiri ninata 18-aastase Aisha pildil, mis avaldati augustikuise Time’i esiküljel. Pildiga kaasnenud juhtkiri rääkis Talibani hirmuvalitsuse all elavatest naistest.

Aisha ise rääkis ajakirjas, et pärast abikaasa vägivaldse perekonna kodust pagemist viidi ta Talibani kohtu ette. Seal otsustanud Talibani komandör, et naist tuleb karistada ning Aisha mehevend hoidis teda kinni ajal, kui tema abikaasa lõikas noaga nina küljest.

Taliban reageeris toona teatega, et pole juhtumiga seotud, nimetades Time’i lugu meeleheitel propagandaürituseks.

«See tüdruk on perevägivalla ohver,» teatas eile Afganistani Iseseisva Inimõiguste Komisjoni tegevdirektor Abdul Ghafar Stanikzai. «Meie uurimine ja inimeste – sealhulgas tema äia – küsitlemine näitas, et see polnud mitte Talibani kätetöö, vaid perevägivalla tulemus.»

Uruzgani provintsi politsei on vahistanud Aisha äia Haji Sulemani. Seoses selle juhtumiga on kahtlusalusteks neli tema perekonnaliiget.

Suleman omakorda eitab süüd. «Aisha isa süüdistab mind. Tema pani mulle ette tüdruku tapmise, sest too tõi talle häbi kodunt põgenemisega,» vahendab uudistevõrk AFP nina kaotanud naise äia sõnu.

Pärast Time’i esikülge pakuti Aishale võimalust saada USAs endale uus nina. Ta lennutati Californiasse, kust peaks pärast neljakuulist paranemisperioodi naasma Afganistani.

Aisha isa ütles BBC teatel, et välismaalased on tema tütre röövinud. «Ma tahan teda tagasi,» vahendas BBC Mohammadzai-nimelist meest. «Ma ei saa enam Uruzganis elada. Kui mu tütar lõpuks tagasi tuleb, lahkun ja otsin uue elukoha.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles