PISA-test: tugevaima ja nõrgima riigi hariduse vahel laiutab kuus õppeaastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erinevused PISA-testi kõige paremini sooritanud Shanghai ja kõige kehvemini teinud Kõrgõsztani õpilaste keskmises tasemes võrduvad umbes kuue aastaga ametlikus hariduses, selgub testi tulemuste analüüsist.

Kõige kõrgema lugemistulemuse said Shanghai õpilased keskmise punktisummaga 556 punkti.

Seevastu testis madalaima punktisumma saanud OECD riigi Mehhiko keskmine tulemus oli 425. See tähendab, et vahe kõrgeima ja madalama tulemusega OECD riigi vahel on 114 punkti, mis tähendab rohkem kui kaht kooliaastat.

Erinevus kõrgeima ja madalaima tulemusega partnerriikide vahel on isegi suurem - 242 punkti ehk üle kuue aasta ametlikku haridust, mis lahutab Shanghai (Hiina) ja Kõrgõzstani (314) keskmisi tulemusi.

Teise ja kolmanda tulemuse PISA-testis said OECD riigid Korea ja Soome. Tipptasemel sooritasid lugemisoskuse testid veel Hongkong, Singapur, Kanada, Uus-Meremaa, Jaapan ja Austraalia.

OECD keskmisest punktisummast 494 parema tulemuse said ka Holland, Belgia, Norra, Eesti, Šveits, Poola, Island ja Liechtenstein.

USA, Rootsi, Saksamaa, Iirimaa, Prantsusmaa, Taani, Ühendkuningriigi, Ungari, Portugali ja Taiwani punktisummad jäid OECD keskmisest õige pisut alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles