Riigilt miljoneid välja petnud pensionäride süü aegus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööraamatud.
Tööraamatud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kunagises RAS Ookeanis töötanud 400 meremeest petsid Eesti riigilt aastate jooksul alusetute pensionite näol välja üle 40 miljoni krooni, kuid riigikohtu hiljutise lahendi järgi on enamike asjaosaliste süü aegunud.

Oma tööstaaži kohta võltsitud dokumente eitanud endised meremehed said kriminaalsüüdistuse, mis lahendati nii, et nende osas, kelle tekitatud kahjusumma jäi alla 40 000 krooni, lõpetas prokuratuur kriminaalasja otstarbekuse kaalutusel, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Selliseid juhuseid oli umbes 60 ja need meremehed pääsesid kriminaalkaristusest, makstes teatud summa lisaks riigituludesse. Ülejäänud saadeti kohtusse, kus tänavu oktoobri seisuga oli jõutud langetada 80 süüdimõistvat otsust, millest vaid paar on vaidlustatud.

Üks vaidlustaja saavutas aga riigikohtus võidu, kuna kohus luges toimepandud kelmuse aegunuks. Teise astme kuritegu aegub viie aastaga ning kui prokuratuur leidis, et aegumist tuleb lugema hakata ajast, mil viimane alusetu väljamakse tehti, siis riigikohus otsustas, et aeg hakkas jooksma juba hetkest, mil võltsandmeid pensioniametile esitati.

«Riigikohus leidis, et kuritegu seisnes võltsitud dokumentide esitamises. Ja kuna need võltsitud dokumendid esitati peamiselt aastatel 1999-2002, siis on valdav enamus nendest kuritegudest aegunud juba enne kriminaaluurimise alustamist,» kirjeldas Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri tekkinud olukorda.

Nende inimeste osas, keda ei jõutud kohtus süüdi mõista, on nüüdseks kriminaalmenetlus lõpetatud, kuid alusetult saadud pension tuleb neil siiski riigile tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles