Heakorrafirma omamine tõi Rakvere linnapeale korruptsioonikahtlustuse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linnale heakorrateenuseid osutavates ettevõtetes omaniku staatuses olevale linnapeale
Andres Jaadlale lõppes selline kahel toolil istumine kuriteokahtlustuse esitamisega.

Sügisest alates on Ida prefektuuris Jaadlaga seoses uurimisel viis 2007. aastal toimunud riigihanget, millega Rakvere linn ostis erinevaid teenuseid linnapeaga omandisuhetes olevatelt ettevõtetelt. Viimase kuu aja jooksul on mitmed linnavalitsuse töötajad käinud nende hangetega seoses politseis uurijate jutul.

Et Reformierakonda kuuluv Jaadla pole neist tehingutest saanud otsest korruptiivset tulu, tunnistas Viru ringkonnaprokuratuur sel esmaspäeval mehe kahtlustatavaks korruptsioonivastase seaduse toimingupiirangu teadlikus rikkumises, ja seda suures ulatuses.

Jaadla endal süüd ei näe

Lihtsalt öeldes tähendab toimingupiirang seda, et Jaadla poleks linnapeana tohtinud osaleda tehingutes talle kuuluvate firmadega ehk ta poleks korraga tohtinud olla nii ettevõtja kui linnapea toolil.

Täpsemat infot nimetatud viie riigihanke ja kahtlustuse sisu kohta keeldus Viru ringkonnaprokuratuur eile avaldamast, kuna uurimine alles käib.

Kahtlustust Postimehele kommenteerinud Jaadla sõnul ei ole ta niisuguse tõlgendusega kindlasti nõus, sest kõik uurimise all olevad viis tehingut on seaduslikud ja need on linna seisukohalt parimate pakkumistena kinnitanud ka Rakvere volikogu.

«Ma ei heida uurimisorganitele midagi ette. Nemad teevad oma tööd ja meie asi on need kahtlustused nüüd sisuliselt ümber lükata,» ütles Jaadla.

Viimased 17 aastat Rakvere volikogusse kuulunud Jaadla sõnul pole ta kunagi varjanud, et tegutseb mitmete ettevõtete omanikuna aktiivselt ka äris. «Ma olen oma osalused kõik alati avalikult deklareerinud, mitte kasutanud nii-öelda JOKK-skeeme, nagu paljud teised seda teevad,» ütles Jaadla.

«Ma ei pea sellist skeemitamist õigeks, sest omanikuna on mul õigus olla osaline ka avalikus teenistuses. Kui minu osalusega ettevõtted osalevad fikseeritud seaduste alusel avalikul turul toimuvatel konkurssidel, ei näe ma siin probleemi.»

Jaadla võrdles Viru prokuratuuris menetluses olevat kriminaalasja kaudselt praegu kapos uurimisel oleva majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleri Marika Priske juhtumiga.

Mõlemal juhul on uurimisobjektid tema kinnitusel üritanud käituda avaliku sektori parimatest huvidest lähtudes, ent sattunud seetõttu eeluurimise alla. «Ma olen linnajuhi tööd püüdnud teha võimalikult hästi ja arvan, et ei pea asju häbenema,» ütles Jaadla.

See, et kolme aasta tagused hanked alles nüüd uurijate huviorbiiti sattusid, on Jaadla hinnangul tõenäoliselt seotud ka kohaliku poliitilise võimuvõitlusega. «See tundub eemalt vaadates tõesti nii – veidikene urgitsemise moodi, just enne kevadisi valimisi,» ütles Jaadla.

Linnapea haigestus

Eile Andres Jaadla linnavalitsusse tööle ei ilmunud, teatades, et on haigestunud. «Võib tunduda, nagu tahaksin peitu pugeda, aga hommikul oli tervis tõepoolest väga kehv, ilmselt eile külmetasin,» ütles Jaadla Virumaa Teatajale, lubades täna tööpostile naasta.

«Minul ei ole varjata midagi,» kinnitas Jaadla.

Aastatel 2002–2009 Rakvere linnapea olnud Jaadla jäi mõneks ajaks sellest kohast ilma, kui meeriks sai sotsiaaldemok­raat Rannar Vassiljev. Sel suvel sai Reformierakond kohalikus volikogus aga taas häälteenamuse, misjärel valiti Jaadla augustis linnapeaks tagasi.

2002. aastast Reformierakonda kuulunud Jaadla vahetas vahepeal ka parteid. Nimelt viskas Reformierakonna Rakvere piirkonna juhatus ta 2005. aasta oktoobris erakonnast välja, heites talle ette ebaeetilist käitumist, kuna erakond jäeti koalitsioonikõnelustelt kõrvale.

Jaadla kandideeris toona valimistel valimisliidus Kodulinn Rakvere, kes moodustas koalitsiooni koos Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning praeguse Isamaa ja Res Publica Liiduga.

2007. aastal kandideeris ta roheliste koosseisus parlamenti. 2009. aasta kevadel naasis mees siiski Reformierakonda.

Käed tööd täis

Andres Jaadlaga seotud ettevõtted ja organisatsioonid

•    Põlva Maja OÜ

•    Rakvere Linnahoolduse OÜ

•    Rakvere Elamuhooldus OÜ

•    Kesklinna Pargid OÜ

•    Rakvere Kinnisvarahoolduse OÜ

•    United Medical Service OÜ

•    Rakvere Haigla AS

•    Domen Grupp AS

•    Eesti Sotsiaal- ja Tervishoiu Ühistegevuse Õppekeskuse MTÜ

•    Balti Korteriühistute Liit

•    Rakvere Agenda MTÜ

•    Estcop MTÜ

•    Lääne-Viru Jäätmekeskus MTÜ

•    Põhja-Eesti Turism Sihtasutus

•    Rakvere Gümnaasiumi Sihtasutus

•    Virumaa Kompetentsikeskus SA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles