Venemaa ootab NATO-lt vastuseid Baltimaade kaitsekava kohta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni välisminister ootab NATO-lt vastuseid Balti riikide kaitseplaanide kohta ning kahtleb NATO siiruses.

USA diplomaatide salakroonika paljastanud veebiportaal Wikileaks avalikustas sel nädalal muu hulgas dokumendid, mille kohaselt on NATO sõjaline komitee tänavu 22. jaanuaril kiitnud heaks varem Poola kaitseks mõeldud Eagle Guardiani nimelise plaani laiendamise Eestile, Lätile ja Leedule.

Salajase teave avalikuks tulemise järel nõudis Venemaa alliansilt koheselt lekke kohta ametlikku selgitust, kuid avaldas samas kahtlust, kas lekke teel saadud infot saab vaadelda NATO ametliku seisukohana. Nüüd tegi Venemaa välisminister aga märksa konkreetsema avalduse.

«Ühest küljest nõustub NATO tegema meiega koostööd, kuid teisalt võtab vastu otsuse, et ta peab end kaitsma,» ütles Lavrov täna Moskvas toimunud pressikonverentsil uudistevõrgu AFP vahendusel.

Välisminister esitas küsimuse, kas NATO on siiras, kui lepib kokku ühes, kuid otsustab ühepoolselt mõnevõrra teistsuguseid asju.

«Me oleme esitanud sellised küsimused ja ootame vastuseid. Me arvame, et meil on selleks õigus,» lisas Lavrov, kelle sõnul on allianss võtnud Venemaa selja taga vastu otsuse, et NATOt on Venemaa eest tarvis kaitsta.

Seejuures viitas Lavrov möödunudkuisele NATO-Venemaa tippkohtumisele, kus allianss kuulutas koostöö Venemaaga strateegiliselt tähtsaks, koos kinnitusega: «NATO ei kujuta Venemaale ohtu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles