Reinsalu: nõukogudesse kuulumise küsimus tuleb lahendada kohtus

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimees Urmas Reinsalu kutsus õiguskantsler Indrek Tederit üles pöörduma riigikohtusse, et lahendada riigikogu saadikute äriühingute nõukogudesse kuulumise küsimus.

Reinsalu märkis täna pärast õiguskantsleri peetud ettekannet riigikogu ees, et vaadates viimastel kuudel toimunud arenguid, ei ole tänane parlament suuteline äriühingute nõukogudesse kuulumise küsimust lahendama.

Eelmine õiguskantsler Allar Jõks tegi jaanuaris riigikogule ettepaneku keelata saadikute kuulumine äriühingute nõukogudesse, kuna see on vastuolus põhiseadusega.

Õiguskantsler viitas oma tollases ettepanekus, et kuulumist riigi äriühingu nõukogusse riigi esindajana tuleb käsitleda riigiametis olemisena. Seega tekib vastuolu põhiseadusega, mis keelab parlamendiliikmel olla samal ajal teises riigiametis.

Samuti ei ole see kooskõlas võimude lahususe ja tasakaalustatuse printsiibiga. Jõks juhtis samale teemale tähelepanu alates 2004. aastast.

Parlament arutas viimati riigikogu liikme staatuse seaduse muudatust aprillis, kui eelnõu läbis esimese lugemise.

Reformierakonna ja Keskerakonna häältega menetlusse antud muudatus lubab saadikutel nõukogudes jätkata. Osalemine nõukogus on lubatud, kui see on vajalik avalike huvide esindamiseks, samas nõukogu liikmeid ei nimetaks ja vabastaks edaspidi minister, vaid ministri ettepanekul parlamendi majanduskomisjon.

SAMAL TEEMAL! Riigikogu arutab ettepanekut keelata saadikute äriühingusse kuulumine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles